Eva Mikulová Samospráva Komunálne voľby

Chcete sa stať nezávislým poslancom? Musíte zbierať podpisy

Komunálne voľby sa budú konať 10. novembra 2018. Budeme voliť primátora a poslancov mestského zastupiteľstva a tiež starostov a poslancov Mestských časti.

Ilustračný obrázok k článku Chcete sa stať nezávislým poslancom? Musíte zbierať podpisy
Zdroj: TASR

Ak ste sa rozhodli, že už vás nebaví len kritizovať ale chcete byť súčasťou samosprávy a pokúsiť sa reálne niečo zmeniť, tak sa môžete stať mestským alebo miestnym poslancom. Stačí len, aby ste o svojich dobrých úmysloch presvedčili spoluobčanov a tí vás následne zvolia.

Aspoň 1000 podpisov

Mesto Košice má viac ako 100 000 obyvateľov a súčasťou kandidátnej listiny nezávislého kandidáta je aj podpisová listina minimálne 1000 voličov s trvalým pobytom v meste Košice podporujúcimi jeho kandidatúru. Ak máte záujem len o post nezávislého poslanca v miestnom zastupiteľstve, tak vám kandidačnú listinu musí podpísať taký počet voličov, ako vyplýva z počtu obyvateľov jednotlivých MČ.

Kandidátnu listinu treba doručiť v listinnej forme zapisovateľovi mestskej volebnej komisie, a to do 11. septembra 2018 , čiže 60 dní pred dňom konania komunálnych volieb. Politická strana doručí kandidátnu listinu v listinnej forme prostredníctvom svojho splnomocnenca a nezávislý kandidát osobne.

Právo byť volený

Za poslanca Mestského zastupiteľstva v Košiciach môže byť zvolený obyvateľ mesta, ktorý má trvalý pobyt v meste Košice a najneskôr v deň volieb dovŕši 18 rokov veku. Za primátora mesta Košice môže byť zvolený obyvateľ mesta, ktorý má trvalý pobyt v meste Košice a najneskôr v deň konania volieb dovŕši 25 rokov veku. Prekážkou práva byť volený je výkon trestu odňatia slobody, právoplatné odsúdenie za úmyselný trestný čin, ak odsúdenie nebolo zahladené, a pozbavenie spôsobilosti na právne úkony.

Kandidát sa môže najneskôr 48 hodín pred začatím volieb, čiže najneskôr 8. novembra 2018 do 7,00 hodiny svojej kandidatúry vzdať. Vzdanie musí urobiť v listinnej forme a jeho podpis musí byť úradne osvedčený.

Foto. Ilustračné

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM