Eva Mikulová Rôzne

Čo tak navštíviť Jasovskú jaskyňu mimoriadnym vlakom?

Jedna z posledných možností návštevy Jasovskej jaskyne zapísanej v zozname UNESCO v tejto sezóne. Vlak odchádza už túto sobotu 29. septembra.

Ilustračný obrázok k článku Čo tak navštíviť Jasovskú jaskyňu mimoriadnym vlakom?
Zdroj: Košice Región Turizmus

Lákadlom výletu je Jasovská jaskyňa. Jej návšteva je nielen emotívnym zážitkom, ale je tiež prospešná zdraviu, keďže práve Jasovská jaskyňa je jednou z troch slovenských jaskýň, ktoré sa využívajú na liečbu dýchacích ciest inhaláciou jaskynného aerosólu (tzv. speleoterapia). Relatívna vlhkosť približujúca sa 100%, bezprašné a bezalergénové prostredie je blahodárne aj pre alergikov a umelým spôsobom sa prakticky nedá nahradiť.

Jasovská jaskyňa je domovom až 19 druhov netopierov, pre podkovára veľkého slúži ako zimovisko – jedno z najväčších na Slovensku.

Mimoriadny vlak za pamiatkami Unesco odchádza zo železničnej stanice o 9,51 hodine a z Jasova je vypravený o 16,00 hodine. V cene lístku (dospelý – 12 eur, dieťa – 7 eur) máte kompletný celodenný výlet aj so sprievodcom.

Výstup na Jasovskú skalu

Po návšteve jaskyne absolvujeme nenáročný krátky – aj keď trošičku strmý - výstup za krásnou a fotogenickou vyhliadkou na Jasovskej skale po náučnom turistickom chodníku.

Turistický náučný chodník je zameraný na poznávanie prírody a histórie. Pretína chránené územie NP Slovenský kras a národnú prírodnú rezerváciu Jasovské dubiny. Na vrchole sa ponúkajú krásne výhľady do okolia. Sedem informačných panelov podá užitočné fakty o tunajšej faune a flóre, lesoch, histórii, geológii a jaskyni.

Už z miesta vyhliadky na Jasovskej skale zazrieme ďalší bod nášho výletu kláštorný komplex Rádu Premonštrátov v Jasove s barokovou záhradou vo francúzskom štýle, kde absolvujeme prehliadku so zaujímavým výkladom.

Samotná budova je akýmsi pomyselným kalendárom – má 365 okien (ako dní v roku), 12 komínov (mesiacov) a 4 vchody (ročných období). Po prehliadke kláštora nás čaká malý relax pri rybníku či občerstvenie v miestnej reštaurácii.

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM