Správy

Detičky sa budú v Detskej fakultnej nemocnici cítiť lepšie. Vynovili oddelenia, FOTO

Na Otorinolaryngologickom oddelení (ORL) zrekonštruovali audiometrické a foniatrické pracovisko, ktoré sa zaoberá problematikou porúch sluchu.

Ilustračný obrázok k článku Detičky sa budú v Detskej fakultnej nemocnici cítiť lepšie. Vynovili oddelenia, FOTO
6
Galéria
Zdroj: TASR

Doteraz museli detskí pacienti za niektorými vyšetreniami cestovať stovky kilometrov. Počas utorkového slávnostného odovzdávania priestorov do užívania to uviedol primár ušno-nosno-krčného oddelenia Andrej Koman.

Z Nadácie Stromček prianí

Na rekonštrukciu v časti ambulantného traktu S4 použili finančné prostriedky z projektu Nadácie U.S. Steel Košice – Stromček prianí, pričom DFN dostala takmer 123.000 eur.

Za tieto peniaze zrekonštruovali, zvukotesne a technicky upravili a rozšírili priestory oboch ambulancií.

Asi za 40.000 eur z uvedenej sumy zakúpili prístrojové vybavenie na zlepšenie možností diagnostiky a liečby sluchu a hluchoty u detských pacientov. Ide o audiometre, tympanometre, prístroje na vyšetrenie otoakustických emisí, VRA – audiometer špecializovaný na vyšetrenie detí s načúvacími pomôckami pred a po kochelárnej implantácii, audiokabína a iné.

Ako Koman povedal, doposiaľ im chýbala špeciálna ošetrovňa. Po novom vedia diagnostikovať deti od pol roka.

„Vyšetrenie toho, ako počujú a ako spracovávajú zvuky s novými pomôckami, sme vlastne nevedeli vôbec urobiť. Pre tieto vyšetrenia deti odchádzali do Brna alebo do Bratislavy“, vysvetlil s tým, že teraz už vedia stanoviť poruchu sluchu u týchto pacientov, ako aj spresniť nastavenie ich načúvacích pomôcok.

Nový audiometer

„Pribudla aj miestnosť s novou audiokabínou a s novým audiometrom, ktorý slúži pre potreby bežnej ambulancie, pre staršie deti okolo 10 rokov veku,“ dodal.

Ďalšia zvukotesná miestnosť slúži na vyšetrenie objektívnych odpovedí. Ide o meranie prístrojmi, ktoré snímajú elektrofyziologické podnety z mozgového kmeňa a z mozgu. „Zabezpečujú presné elektrické odpovede – to, či dieťa počuje alebo nie, priamo to zaznamenáva počítač," doplnil Koman.

Ročne na ORL ambulancii vyšetria 13.000 detských pacientov, z toho vyšetrenie sluchu absolvuje takmer 700 pacientov.

Primár zdôraznil, že z prevádzkového hľadiska je pri takomto počte pacientov dôležité, že po rekonštrukcii každý tím špecialistov dokáže s dieťaťom pracovať izolovane bez toho, aby sa navzájom rušil.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM