Lenka Fedorová Správy

EEI počíta škody za zničené automaty v desaťtisícoch: Pre Košičanov má jasný odkaz

Bratislavská spoločnosť EEI, ktorá sa v ostatných dňoch stala terčom kritiky Košičanov, začala s vyznačovaním rezidentských parkovacích miest. Nezastavili ju ani protesty či vandalské činy nespokojných obyvateľov.

Ilustračný obrázok k článku EEI počíta škody za zničené automaty v desaťtisícoch: Pre Košičanov má jasný odkaz
Zdroj: TASR

Spoločnosť EEI začala 4. júla 2016 s maľovaním čiar, ktoré majú vyznačovať rezidentské parkovacie miesta v súvislosti s rozšírenými zónami spoplatneného parkovania. Tieto práce začala firma v zóne dva a podľa jej stanoviska uvoľňujú ľudia svoje miesta vycúvaním auta bez problémov a vyznačenie čiar schvaľujú.

Ľudia vraj riešenie vítajú

„Napriek 50-percentnej obsadenosti všetkých miest sme dnes v zóne dva z 50 naplánovaných čiar nemohli namaľovať iba jednu, nakoľko majiteľ auta sa nedostavil. Ľudia podporujú tieto opatrenia a mnohí z nich nám povedali, že konečne po dlhých rokoch niekto začal riešiť ich problémy s parkovaním pred vlastnými bytovkami a blokmi,“ uvádza sa v stanovisku firmy EEI.

V uplynulých dňoch zaznamenala firma viacero útokov na parkovacie automaty a zónové dopravné značenie. Napriek tomu pokračuje v budovaní infraštruktúry celého rezidentského parkovacieho systému.

Čítajte tiež: Veľký protest kvôli parkovaniu v OBRAZOCH: Košičania to povedali natvrdo!

„Ľudia by si mohli uvedomiť, že všetko, čo za našu investíciu dva milióny do infraštruktúry dnes vybudujeme, bude po šiestich rokoch, kedy sa skončí naša zmluva s mestom, majetkom mesta. Čiže dnes vandali nepriamo ničia aj budúci majetok mesta,“ uviedla firma v stanovisku.

V pláne je rozmiestniť 124 nových automatov

„Do dnešného dňa evidujeme desiatky zničených parkovacích automatov, ako aj zónových dopravných značiek, pričom škody sa počítajú na desiatky tisíc eur. V pláne je rozmiestniť 124 moderných ekologických automatov s meračmi emisií, pričom niektoré nahradia existujúce staré a niektoré budú na nových miestach,“ uviedla pre Košice24 v mene spoločnosti EEI Lucia Chovanová.

Podľa slov Chovanovej, ľudia, ktorí sa dopúšťajú týchto vandalských činov by si mali uvedomiť, že za takto rozsiahle ničenie cudzieho majetku už nastupuje trestno-právna zodpovednosť. „Naša spoločnosť všetky udalosti eviduje a v spolupráci s poisťovňou a štátnou políciou ich rieši,“ uviedla na záver Chovanová.

Čítajte tiež: Parkovanie v Košiciach po novom v réžii EEI: Vieme, ako to bude v praxi fungovať!

Zóna plateného parkovania v centre mesta sa na základe poslancami prijatého všeobecne záväzného nariadenia (VZN) od 1. júla 2016 rozšírila o desať mestských lokalít. Prebiehajúca petícia za zmenu koncepcie parkovania v Košiciach okrem zriadenia mestského podniku na spravovanie parkovania mimo súčasnej spoplatnenej zóny žiada aj zníženie ceny za prvú rezidentskú kartu z 35 na päť eur.

Foto: Ilustračné

Zdroj: tasr/dnes24.sk

Môže vás zaujímať:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM