Aktualizované Lukáš Zavacký Samospráva

POTVRDENÉ: Košičania budú po novom platiť za parkovanie v ďalších častiach mesta!

Poslanci rokovali na Mestskom zastupiteľstve v Košiciach ohľadom prenájmu úsekov miestnych komunikácií za účelom parkovania spoločnosti EEI. Návrh nakoniec prešiel.

Ilustračný obrázok k článku POTVRDENÉ: Košičania budú po novom platiť za parkovanie v ďalších častiach mesta!
Zdroj: TASR

Približne tisíc ľudí prišlo priamo do parlamentu vyjadriť nespokojnosť s rozšírením spoplatnenej zóny parkovania v meste. O negatívnych ohlasoch ešte pred touto udalosťou sme vás informovali v našom nedávnom článku a priniesli vám aj vyjadrenie spomenutej firmy.

Po novom sa teda bude platiť nielen v centrálnej mestskej zóne, ale aj v ďalších 10 priľahlých lokalitách. Zmena nadobudne účinnosť 1. júla aktuálneho roku.

Hlasovania sa zúčastnilo 38 politikov. Veľká väčšina bola za, konkrétne 27. Proti bolo len 8 z nich, 3 sa zdržali. „Systém regulovaného parkovania vychádza zo skúseností z viac ako 70 európskych miest. Sú medzi nimi Praha, Zvolen či Banská Bystrica. Mesto má ročne od spoločnosti, ktorej prenajali platené parkoviská, príjem viac ako 500 tisíc eur, pred uzavretím zmluvy to bolo niečo cez 300 tisíc eur,“ povedal primátor Košíc, Richard Raši.

Objavili sa však i negatívne reakcie poslancov. Miloš Ihnát konštatoval, že ho spoločnosť EEI po takmer šiestich hodinách rokovania na komisii nepresvedčila. „Platí vox populi, hlas ľudu. Parkovaciu politiku, akú máme k dnešnému dňu, by zvládlo i mesto,“ zdôraznil.

K slovu sa dostal i zástupca spomenutej firmy. Vo svojom príhovore vysvetlil jej fungovanie v meste, no po troch minútach ho však prítomní vypískali a z rokovacej sály odišiel.

„Každá administratívna budova je zo zákona povinná zabezpečiť parkovacie kapacity pre svoje potreby. Podľa reakcií, ktoré som počas sedenia v rokovacej sále počul, sa mi javí, je to moja osobná domnienka, že 90 percent ľudí, ktorí sú tu, sú zamestnanci a podnikatelia, ktorí prídu o toto nezákonné správanie,“ uviedol prevádzkový riaditeľ spoločnosti EEI, Ján Tomanovič.

Môže vás zaujímať:

Nespokojní Košičania po rokovaní a odsúhlasení plateného parkovania v ďalších lo
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM