Samospráva

Košický parlament praská vo švíkoch: Proti platenému parkovaniu protestuje približne tisícka ľudí! FOTO

Približne tisíc ľudí prišlo na rokovanie Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Košiciach vyjadriť nespokojnosť s rozšírením platenej zóny parkovania v meste. Viac i na fotografiách.

Ilustračný obrázok k článku Košický parlament praská vo švíkoch: Proti platenému parkovaniu protestuje približne tisícka ľudí! FOTO
Foto: Lenka Fedorová / Zdroj: Dnes24.sk

Poslanci majú rozhodnúť o prenájme úsekov miestnych komunikácií za účelom parkovania spoločnosti EEI. Hranica zóny platenia v centre metropoly východu sa má od 1. júla rozšíriť o desať priľahlých mestských lokalít. O negatívnych ohlasoch sme vás informovali v našom nedávnom článku a priniesli vám aj vyjadrenie spomenutej firmy.

Parkovacia spoločnosť plánuje niekoľko zmien

EEI už spustila informačnú kampaň. Súčasťou zmien bude reorganizácia dopravy v rezidentských lokalitách a centrálnej mestskej zóne, zjednosmernenie niektorých ulíc, zriadenie záchytných parkovísk, ako aj výstavba a vznik nových lokalít na odparkovanie.

Rezidentské miesta sa sprístupnia výlučne držiteľom na to určených kariet, ktoré sa budú vydávať pre občanov s trvalým pobytom v danej zóne na konkrétne evidenčné číslo vozidla (EČV). Pre návštevníkov sa vyhradia osobitné parkovacie miesta.

Pre celú zónu budú platiť tarifné pásma so sadzbami od 50 centov do 1,5 eura za hodinu. Spoplatnenie bude fungovať počas pracovných dní od 7:30 do 18:00 a v sobotu od 7:30 do 13:00. Na záchytných parkoviskách budú ceny za celodenné služby výhodnejšie.

Nepokoje na magistráte s obrovskou návštevnosťou

Ešte pred začiatkom rokovania došlo k potýčke medzi protestujúcimi a mestskými policajtmi. Nespokojná asi tisícka Košičanov sa násilím snažila dostať do rokovacej sály. Muži zákona ju nechceli pustiť dnu, kým sa neusadia ľudia z vestibulu.

Ako sa vyjadril poslanec MsZ, Jaroslav Polaček, je posledná príležitosť na to, aby ľudia legálnym spôsobom zastavili parkovaciu spoločnosť EEI. Tá podľa jeho názoru spúšťa projekt, ktorý nie je úplne štandardný. „Je to firma, ktorá ma otvorené dvere u vedenia mesta a preto si myslíme, že ju treba zastaviť,“ povedal.

Ako pokračoval, statickú dopravu v meste regulovať určite treba. „Otázne je, či to má robiť súkromná firma alebo či sme schopní alebo neschopní. A toto vedenie pravdepodobne nedokáže vykonávať takúto vec,“ dodal J. Polaček.

Po novom si na jednu bytovú jednotku bude možné zakúpiť tri rezidentské karty. Prvá bude na rok stáť 35 eur, druhá 70 eur a tretia 150 eur. Takýto typ parkovania bol doposiaľ len v centrálnej mestskej zóne.

Môže vás zaujímať:

Protest na rokovaní v Košiciach
5
Galéria
Foto: Lenka Fedorová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM