Kultúra

FOTO A VIDEO: Košické Divadlo Thália predstaví české dielo v maďarskom jazyku

Divadlo Thália pripravuje premiéru romantickej komédie českého autora Davida Drábeka Jedáci čokolády. Predstavenie je parafrázou hry Tri sestry od Antona Pavloviča Čechova.

Ilustračný obrázok k článku FOTO A VIDEO: Košické Divadlo Thália predstaví české dielo v maďarskom jazyku
8
Galéria
Zdroj: TASR

V príbehu sa hlavné protagonistky po tragických rodinných udalostiach uzavrú do seba, no napokon nájdu lásku a šťastie. Diváci sa v inscenácii stretnú aj s bizarným humorom. „Niekedy sú to poetické situácie, niekedy kruté aj nepríjemné, pretože sa nám tieto ženy otvoria,“ povedal dramaturg divadla Miklós Forgács, s tým, že poukážu na svoje skúsenosti a príbehy, s ktorými sa stretli mnohí, no neradi o nich hovoria. „Táto hra je o tom, koľko síl potrebujeme na to, aby sme sa pozreli do tváre spoločnosti. Možno ešte viac ju potrebujeme na to, aby sme sa pozreli do vlastnej tváre,“ dodal Forgács.

Režisér Péter Telihay považuje v hre za vzrušujúce to, že upozorňuje na niečo, na čo sa dávno zabudlo, a tým je jednoduchosť a zvedavosť.

Kostým herečky váži 7 kíl

Herečka Kornélia Nagy v inscenácii stvárňuje postavu Rózy, ktorá sa rozhodla prejesť k smrti. V predstavení však príde moment, keď sa to zmení. Ako hovorí, v kostýme má obmedzené pohybové výrazové prostriedky, čo síce nie je jednoduché, ale zároveň je to pre ňu výzvou. Jej kostým váži takmer sedem kilogramov. „Ona sa nemôže hýbať preto, že sa do seba uzavrela psychicky. Toto telo mňa ako herca, uzavrelo fyzicky a nejako sa to prepojilo. Z jednej strany je to záťaž, ale z druhej trošku aj pomoc,“ povedala.

Podľa nej ide o zaujímavý psychologický pochod žien a dnešného ľudstva, ktoré je schopné riešiť neúspechy sebapoškodzovaním, no v tomto prípade sa poukáže na východisko zo situácie.

„Ide o inscenáciu, ktorá vychádza z českého textu v réžii maďarského tímu na Slovensku, ale bude po maďarsky,“ pripomenul Forgás s tým, že ide o absolútnu premiéru Drábekovej hry v maďarskom jazyku.

Premiéra komédie Jedáci čokolády bude vo štvrtok (13.12.) o 19. h v košickom Divadle Thália.

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM