Kultúra

FOTO: Archeologická lokalita v Nižnej Myšli odhaľuje život v dobe bronzovej

Archeológovia aj počas tohto leta pokračujú v odkrývaní náleziska z doby bronzovej pri obci Nižná Myšľa v okrese Košice-okolie.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Archeologická lokalita v Nižnej Myšli odhaľuje život v dobe bronzovej
10
Galéria
Zdroj: TASR

Lokalita nazvaná Várhegy s rozlohou približne desať hektárov zahŕňa významnú opevnenú osadu a pohrebisko. „V rámci vnútorného areálu opevnenej osady sa nám doteraz podarilo preskúmať 14 zvyškov jednopriestorových domov s ohniskami a hlinenými dlážkami zhruba s rozmermi 3 × 4 metre, čo nám umožňuje dobre rekonštruovať osídlenie. Ukazuje sa, že osada mala minimálne dve ulice, ktoré oddeľovali domy a boli spevnené kameňmi, obyvatelia na ne sypali aj črepy z rozbitých nádob alebo odpad z domov, ako boli zvieracie kosti, čím vlastne spevňovali ich povrch,“ priblížil pre TASR vedúci výskumu z Východosloven­ského múzea (VSM) Dárius Gašaj.

Tajomné jamy

Osada zo staršej doby bronzovej bola opevnená, mala hlinený val a priekopu hlbokú až päť metrov s premostením a bránou. Lokalita však poskytuje aj mladšie nálezy zo strednej doby bronzovej, o čom svedčia zvyšky jám, ktoré porušujú staršie hlinené dlážky domov.

„Výskum tohtoročnej sezóny preukázal viacero takýchto jám, máme z nich veľmi peknú keramiku aj celé rekonštruovateľné nádoby, tiež viacero kúskov parohových sekeromlatov, kamenný sekeromlat, kamennú sekerku či parohovú postranicu z konského postroja,“ uviedol Gašaj.

Osídlenie zo staršej doby bronzovej odborníci datujú zhruba medzi roky 1800 až 1550 pred naším letopočtom a zo strednej doby bronzovej zhruba od 15. do 14. storočia pred naším letopočtom.

Podľa Gašaja sa ukazuje, že dôležité strategické body v Košickej kotline súvisiace s obchodnými cestami boli v danom období intenzívne osídlené aj opevnené. Svedčia o tom aj výskumy z podobných osád v košickej Barci či Rozhanovciach.

Archeologická lokalita Várhegy pri obci Nižná Myšľa
10
Galéria
Zdroj: TASR

Archeologický skanzen

Lokalita v Nižnej Myšli je zaujímavá aj tým, že v nej na základe výskumov budujú archeologický skanzen približujúci osídlenie a remeslá v dávnej dobe.

„Máme už niekoľko replík stojacich stavieb, sú to dve chalupy a časť opevnenia so vstupnou bránou. Druhú časť skanzenu budú tvoriť hospodárske stavby, ako je tunelová pec na výpal keramiky, ktorú sme v tomto roku zastrešili dreveným prístreškom. V tomto roku pribudla aj replika chlebovej pece v zrubovej chalupe,“ uviedol archeológ VSM Ján Rákoš. Skanzen postupne buduje občianske združenie Collegium Myssle.

Každoročné podujatie pre verejnosť Návrat na Várhegy v areáli náleziska zároveň približuje praveké remeslá a technológie, ako je budovanie pece, výpal keramiky či tavenie bronzu. Tento rok sa konalo 24. až 26. augusta.

Na vyvýšenine Várhegy – Hradný vrch pri obchodnej ceste medzi Baltským morom a Stredozemím bolo pred zhruba 3500 rokmi významné osídlenie. Od roku 1977 na tomto mieste realizuje Archeologický ústav Slovenskej akadémie vied (AÚ SAV) výskum pohrebiska a VSM od roku 1988 výskum opevnenej osady.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM