Aktualizované Adam Stečák Kultúra

FOTO: Centrum Košíc zaplnili tanečníci, aby vytvorili nový rekord

Tak ako po minulé roky, aj tento Košičania tancovali Karičku slnovratu na Hlavnej ulici so snahou o nový slovenský rekord.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Centrum Košíc zaplnili tanečníci, aby vytvorili nový rekord
18
Galéria
Foto: Adam Stečák / Zdroj: Dnes24.sk

Deň 21. jún je aj prvým letným dňom, a práve dnes sa uskutočnila známa kultúrno-tanečná udalosť. Na Hlavnej ulici pri Immaculate sa zišli stovky tanečníkov, aby si spolu zatancovali a zároveň pokúsili sa vytvoriť nový slovenský rekord. Tanca sa zúčastnili základné a stredné školy, folklórne kolektívy, skupinový nadšenci a taktiež jednotlivci.

Po tradičnom tanci v kruhoch sa pochytali za ruky a vytvorili špirálu dlhú 626,2 metra. Do pokusu o ustanovujúci slovenský rekord sa zapojilo približne 700 tanečníkov, a to nielen zo Slovenska, ale aj Srbska, Rumunska či Japonska.

TASR to potvrdila hlavná koordinátorka projektu Katarína Čániová. Išlo v poradí o šiesty ročník masového tancovania známeho ľudového tanca v centre Košíc. Do Karičky slnovratu 2018 sa zapojili malé deti, tínedžeri, ale aj dospelí, medzi ktorými nechýbali seniori. Karičkou zároveň odštartoval 37. ročník medzinárodného folklórneho festivalu Cassovia Folkfest.

Organizátori pôvodne predpokladali ukončenie podujatia vlaňajším piatym jubilejným ročníkom. Nadšenie a záujem účastníkov pre túto dobrovoľnú akciu však rozhodli o pokračovaní sé­rie.

„Ľudia sem chodia radi, lebo sa dokážu tešiť zo seba a nazývajú karičku životabudičom. Vždy sa pokúšame aj o nejaký zaujímavý rekord. Dnes je slnovrat, najdlhší deň v roku, tak nás zároveň napadlo, čo tak urobiť slnečnú špirálu a pozdraviť slnko,“ priblížila pre TASR Čániová.

Pozrite si v galérii, čo sa nám podarilo zachytiť…

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Košíc a okolia

Karička slnovratu Košice
18
Galéria
Foto: Adam Stečák / Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM