Adam Stečák Kultúra

FOTO: Cestujte z Košíc do Santa Moniky prostredníctvom novej výstavy v múzeu

Východoslovenské múzeum v Košiciach v priestoroch Galérie bašta vystavuje sériu fotografií z košických ulíc a mesta Santa Monika. Čo ich spája?

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Cestujte z Košíc do Santa Moniky prostredníctvom novej výstavy v múzeu
17
Galéria

Výstava predstavuje pohľad pouličného fotografického umelca, Alexa Wassermana, na svoje rodisko – Košice, v kontraste s mestom Santa Monika v slnečnej Kalifornii, kde autor žije už vyše 34 rokov.

Nám prezradil, čo ho motivovalo vytvoriť práve túto galériu: „Chodieval som späť do Košíc a ukazoval som svojím priateľom svoje fotografie. Oni mi povedali, že to raz musím vystaviť. A potom ma k tomuto činu vyzvali, taktiež Východoslovenské múzeum a dohodli sme sa na tematike, z Košíc do Kalifornie do Santa Moniky,“ opisuje Alex Wasserman.

Značkujú si teritórium

Zábery z košických priestorov si zvolil nielen z estetického dôvodu, ale chce nimi odovzdať aj isté posolstvo. „Odfotografoval som napríklad počarbané steny, ktoré by mal niekto riešiť. V Kalifornii to robia tak, že majiteľ toho konkrétneho domu, to musí do 24 hodín niečím prekryť, hocičím,“ konštatuje autor.

„Tam takéto pouličné kresby predstavujú znaky miestnych gangov a je nutné ich odstrániť, aby si títo ľudia v žiadnom prípade neznačkovali svoje teritória a nesúperili tak medzi sebou. Turisti si takéto veci všímajú, aj v iných metropolách. Preto som odfotografoval aj toto, aby som upozornil na tento problém a pripomenul, že sa to dá riešiť,“ dodáva Wasserman.

Známe ikony

Na svojich fotografiách ukazuje to, čo si mnohí ľudia v Košiciach nevšimnú, hoci tu aj dlhé roky bývajú. Súčasne, s popísanými stenami v našich uličkách, zdokumentoval okrem iného aj ženy na trhovisku.

Výstava bude k dispozícií obdivovateľom, ktorí su ju môžu pozrieť do 21. októbra.

Prostredníctvom záberov jeho objektívu máme tiež jedinečný pohľad na legendárny nápis „Hollywood“, na Walt Disney Concert Hall alebo na iné miesta v Los Angeles a Santa Monike, kde končí jedna z najznámejších ciest USA, Route 66, ktorú taktiež Wasserman odfotografoval.

Gabriela Onušková, foto: Adam Stečák

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Košíc a okolia

Z Košíc do Santa Moniky
17
Galéria
Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM