Eva Mikulová Rôzne

FOTO: Kompletne zrekonštruovali Neurologické oddelenie v  Univerzitnej nemocnici L. Pasteura

Rekonštrukcia bola rozsiahla, na Neurologickom oddelení v areáli na Rastislavovej 43 bolo celkovo opravených až 25 miestností a vytvorili niekoľko nadštandardných izieb.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Kompletne zrekonštruovali Neurologické oddelenie v  Univerzitnej nemocnici L. Pasteura
4
Galéria
Zdroj: UNLP

„Naším cieľom je vytvorenie moderne fungujúceho oddelenia využívajúceho nielen nové metódy diagnostiky a liečby nervových ochorení, ale aj vytvorenie kvalitného prostredia. Rekonštrukciou priestorov Neurologického oddelenia na 4. poschodí sme sa stali súčasťou snahy vedenia nemocnice o skvalitnenie priestorov pre pacientov a zlepšenie pracovných podmienok pre zdravotnícky personál,“ uviedla primárka oddelenia Zlatica Cifráková.

Čo všetko zrekonštruovali?

V prvej etape boli kompletne vymenené výplňové okenné konštrukcie za účelom zlepšenia tepelnoizolačných vlastností, v ďalšom kole boli prevedené stavebné a inštalačné úpravy.

Na 4. poschodí lôžkovej časti vznikli tri úplne nové jednoposteľové nadštandardné izby s vytvorením samostatných zariadení na osobnú hygienu. Úpravami prešli tiež ostatné izby pre pacientov ako aj spoločné toalety pre mužov a ženy, sprchy, kúpeľňa pre imobilných pacientov a priestory pre personál oddelenia. Súčasťou inštalačných úprav je kompletná rekonštrukcia rozvodov a slaboprúdu vrátane koncových prvkov a zriaďovacích predmetov.

Pribudlo nové signalizačné zariadenie „pacient – sestra“ či madlá na chodbe. Súčasťou stavebných úprav boli aj nové keramické obklady či dlažby. „Realizovali sme výmenu nevyhovujúcich elektroinštalačných rozvodov vrátane vypínačov, zásuviek a svietidiel. Všetky priestory v tejto časti oddelenia dostali nové nátery a maľby. Na dôvažok došlo aj ku kompletnej výmene šatníkov a izby sú vybavené novým nábytkom. Rekonštrukciu sme uskutočnili hlavne prostredníctvom vlastných zamestnancov, za čo im v mene pacientov a personálu oddelenia ďakujeme,“ uviedol námestník riaditeľa pre technicko-prevádzkový úsek Branislav Ropek.

Ročne hospitalizujú 1200 pacientov

Neurologické oddelenie disponuje 34 lôžkami na dvoch poschodiach a osobitú časť tvorí ambulantná zložka. Pracovisko zabezpečuje pomocné vyšetrenia, poskytuje konziliárne činnosti v rámci odborných poradní a taktiež ústavnú pohotovostnú službu. Ročne tu odborníci ambulantne vyšetria vyše 17 000 ľudí a hospitalizujú asi 1 200 pacientov.

Oddelenie ročne zaznamenáva nárast pacientov s akútnou cievnou mozgovou príhodou a cirkulačnými poruchami mozgu, veľkú časť predstavujú ľudia s vertebrogénnymi ťažkosťami a liečené sú tu aj ochorenia ako epilepsia, poruchy pamäte či nervosvalové ochorenia. Na pracovisku je zabezpečená aj starostlivosť zo strany fyzioterapeutov a pacienti tak absolvujú potrebný rehabilitačný program ako súčasť liečby už počas hospitalizácie.

Celkové náklady na rekonštrukciu boli vo výške cca 49 000,– €. Financie boli použité z vlastných kapitálových výdavkov ako aj z finančných zdrojov bežného účtu nemocnice.

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM