Eva Mikulová Rôzne

FOTO: Schlaďte sa na Ružíne a objavte krásne zákutia

Možnosti rekreačného vodného športovania sú na Lodenici a na člnoch sa môžete dostať až k obom ružínskym ostrovom. Ružín je raj rybárov, hubárov a turistov.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Schlaďte sa na Ružíne a objavte krásne zákutia
16
Galéria
Foto: Eva Mikulová

Pre mnohých znalcov je práve Ružín jednou z najkrajších priehrad v Európe a to z jednoduchého dôvodu. Nachádza sa 25 kilometrov od Košíc a je ešte takmer panensky nedotknutý civilizáciou a kto vyhľadáva samotu a relax, na Ružíne si príde na svoje.

Práve kvôli tomu, že na komerčné rekreačné účely sa využíva ani nie desatina, je rajom rybárov, trampov, turistov a hubárov. Ale Ružín, to sú predovšetkým nádherné tajomné zákutia.

Dĺžka Ružína je 17 km

Vodná nádrž Ružín má tvar véčka, vznikla prehradením rieky Hornád v hlbokom kľukatom údolí Bujanovských vrchov a patrí medzi najkrajšie vodné plochy na Slovensku. Zatopených je 3,9 štvorcových kilometrov a nádrž je dlhá okolo 17 kilometrov. Zákutia Ružína nie sú dosiaľ turistami úplne objavené.

Celá priehrada je obkolesená nádhernými vysokými lesmi a na niektoré miesta sa môžu výletníci dostať len člnom. Sú tu dva ostrovy, ktoré zvyčajne navštevujú len rybári alebo milenci. Jeden z nich sa totiž volá ostrov lásky. Miestni už vedia, že keď je pri ňom priviazaný čln, tak ostrov je obsadený mileneckým párikom.

Dobrí plavci si prídu na svoje

Ten, kto zavíta do tohto kúta, nech zabudne na klasické pláže s množstvom bufetov a atrakcií. Ružín uspokojí najmä romantické a dobrodružné duše. Aj prístup do vody je totiž problematickejší. Žiaden plynulý vstup, ale už od kraja je hneď hlboká voda. Takže malé deti a neplavci musia byť neustále pod dohľadom.

To však vyhovuje vášnivým plavcom. „Voda je tu čistá, nikto sa nám nepletie pod nohy a výborne si zaplávame,“ tvrdili nám výletníci, ktorých sme stretli v rekreačnej časti Lodenica. Tá je najbližšie ku Košiciam, a preto ju navštevujú najmä ich obyvatelia. A práve Lodenica je časť Ružína turisticky prispôsobená pre dovolenkárov. Okrem bufetu s prijateľnými cenami je tu i požičovňa člnov, vodných bicyklov a kajakov. Na brehu sú lehátka a slnečníky pre návštevníkov a do vody sa pohodlne dostanete po schodíkoch.

Ružín v číslach:

  • Maximálna hĺbka vody 60 metrov
  • Vodná nádrž Ružín bola postavená v rokoch 1962 až 1972
  • Vznikla na sútoku riek Hornádu a Hnilca – Zatopená plocha je 390 hektárov
  • Hĺbka vodnej nádrže je v niektorých miestach až 60 metrov
  • Žijú tu kapry, sumce, zubáče, ostrieže, plotice a ďalšie druhy rýb
  • Nad Ružínom sa týči vrch Sivec (781 metrov)
  • Okrem Hornádu do Ružína priteká aj Hnilec a Belá. Vypúšťaná voda sa využíva na výrobu elektriny.
Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM