Adam Stečák Kultúra Rôzne

FOTO SERIÁL (4.): Za múrmi najstaršieho kostola v Košiciach je bohatá história

Košice sú mestom bohatým na históriu a boli dejiskom mnohých významných udalostí na našom území.

Ilustračný obrázok k článku FOTO SERIÁL (4.): Za múrmi najstaršieho kostola v Košiciach je bohatá história
12
Galéria
Zdroj: Adam Stečák

V Košiciach je mnoho kostolov, či už historických alebo moderných, no nie každý sa môže pýšiť tým, že je v meste najstarší. Človek si automaticky pri pojme najstaršia historická budova v Košiciach vybaví Dóm sv. Alžbety, no nie je tomu tak.

Dóm sv. Alžbety bol dokončený až v roku 1508. Titulom najstarší kostol v Košiciach sa môže pýšiť kostol na Dominikánskom námestí v historickom centre Košíc, ktorého výstavba sa dokončila v roku 1290. Jeho pravý názov je Kostol nanebovzatia Panny Márie.

Mimo ruchu, radšej v tichu

V minulosti bolo zakladanie kostolov a kláštorov prevažne mimo osídlených oblastí. A to z prostého dôvodu, aby mníchov nenarúšalo okolie a mali tak dostatočný pokoj. Naopak, dominikáni už v 13. storočí zakladali svoje kláštory a kostoly priamo v mestách.

V období Uhorskej revolúcie, konkrétne v polovici 19. storočia bol kostol obsadený ruským vojskom a bol určený ako sklad potravín.

Známym znakom týchto mníchov na počudovanie nebola utiahnutosť, ale aktívne školenie sa na kazateľov. Dominikáni žili vďaka milodarom od obyvateľov mesta a patrili k žobravým rádom a ich sídlo v meste malo svoje opodstatnenie.

Dominikáni vlastnili veľkú časť Dominikánského námestia, no v roku 1323 po dohode s mestom odstúpili od istej časti námestia výmenou za šesťsto vozov kameňa a sto vozov piesku.

Odchod do Trnavy

V minulosti mesto nepredišlo požiarom. Na jar roku 1556, postihol značnú časť Košíc požiar a mnísi sa tak nemohli spoliehať na pomoc od obyvateľov mesta a kvôli nepostačujúcim zdrojom ho museli opustiť a usídliť sa v Trnave.

Správou svojho majetku poveril mestský magistrát. Požiarom postihnutý kostol bol hneď osídlený chudobným ľudom, ktorému požiar zničil domovy. V roku 1697 vydal cisár Leopold I. príkaz, aby sa dominikánsky rád vrátil späť do Košíc a vykonával tak ďalej svoju činnosť.

V roku 2007 sa začala rozsiahla rekonštrukcia kostola a dominikáni tak museli opustiť svoje priestory a presťahovali sa do bývalého domu dominikánskych mníšok na Sládkovičovej ulici. Dominikánsky kostol bol naposledy reštaurovaný v roku 2014.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Košíc a okolia

Dominikánsky kostol
12
Galéria
Zdroj: Adam Stečák
Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM