FOTO: Sezóna zberu tokajského zlata majstrov vinárov je v plnom prúde
Tokajská oblasť sa cez víkend niesla v znamení zberu hrozna. Skutočná práca majstrov vinárov ich čaká práve teraz.

Na Tokaji to práve v tomto ročnom období rozvoniava dozretými bobuľami hrozna, ktoré majstri vinári premenia na nápoj bohov, ako sa vínu hovorí.
Zber hrozna je v tejto oblasti poblíž Maďarska momentálne v plnom prúde, a my sme si vyskúšali, kde začína to pravé hroznové: na hustých strapcoch vinohradov.
Kým sa vinár a zákazníci dočkajú mladého vínka, za cestou do fliaš je veľa práce. Od skorého rána, v čase i nečase, desiatky rúk opatrne zbierajú dozreté bobule.
Plné debničky ručne oberaného hrozna čakajú na spracovanie. Bobule hrozna sú doslova nabité prírodným cukrom a odstrapené čo najskôr putujú do mlynčeka na ďalšie spracovanie.
Dobrá sezóna
To najlepšie steká do scedzovacích nádrží a vrství sa vo fermentačných nádobách. Po pomletí hrozna sa merala cukornatosť hroznovej šťavy “muštu” a tá bola takmer 20, čo je dosť slušné. Odkalené mušty sú pripravené a a vinár musí mať pod kontrolou kvasenie, aby nebolo nebolo príliš prudké. Urobí to znížením teploty pripraveného muštu.
V tejto fáze je to o citlivosti a akomsi know-how každého vinára. Začína sa polročný súboj s mladým vínom – chutnanie, stáčanie, pretáčanie, chutnanie, stáčanie, chutnanie…
Ako nám potvrdili vinári v Slovenskom Novom Meste, tohtoročná úroda je oveľa bohatšia, ako tá z minulého roku. Nazbieralo sa viac ako 2 tony hrozna.
Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Košíc a okolia
