Adam Stečák Rôzne

FOTO: Sezóna zberu tokajského zlata majstrov vinárov je v plnom prúde

Tokajská oblasť sa cez víkend niesla v znamení zberu hrozna. Skutočná práca majstrov vinárov ich čaká práve teraz.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Sezóna zberu tokajského zlata majstrov vinárov je v plnom prúde
10
Galéria
Zdroj: TASR

Na Tokaji to práve v tomto ročnom období rozvoniava dozretými bobuľami hrozna, ktoré majstri vinári premenia na nápoj bohov, ako sa vínu hovorí.

Zber hrozna je v tejto oblasti poblíž Maďarska momentálne v plnom prúde, a my sme si vyskúšali, kde začína to pravé hroznové: na hustých strapcoch vinohradov.

Kým sa vinár a zákazníci dočkajú mladého vínka, za cestou do fliaš je veľa práce. Od skorého rána, v čase i nečase, desiatky rúk opatrne zbierajú dozreté bobule.

Plné debničky ručne oberaného hrozna čakajú na spracovanie. Bobule hrozna sú doslova nabité prírodným cukrom a odstrapené čo najskôr putujú do mlynčeka na ďalšie spracovanie.

Dobrá sezóna

To najlepšie steká do scedzovacích nádrží a vrství sa vo fermentačných nádobách. Po pomletí hrozna sa merala cukornatosť hroznovej šťavy “muštu” a tá bola takmer 20, čo je dosť slušné. Odkalené mušty sú pripravené a a vinár musí mať pod kontrolou kvasenie, aby nebolo nebolo príliš prudké. Urobí to znížením teploty pripraveného muštu.

V tejto fáze je to o citlivosti a akomsi know-how každého vinára. Začína sa polročný súboj s mladým vínom – chutnanie, stáčanie, pretáčanie, chutnanie, stáčanie, chutnanie…

Ako nám potvrdili vinári v Slovenskom Novom Meste, tohtoročná úroda je oveľa bohatšia, ako tá z minulého roku. Nazbieralo sa viac ako 2 tony hrozna.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Košíc a okolia

Zber hrozna
10
Galéria
Zdroj: Adam Stečák
Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM