Lukáš Zavacký Kultúra

Galéria v Košiciach s originálnou výstavou: Zameraná na ženy! FOTO

Východoslovenská galéria, ktorá má svoje sídlo v Košiciach, uvádza vo svojich priestoroch originálnu výstavu. Prednosť dostáva ženské pokolenie...

Ilustračný obrázok k článku Galéria v Košiciach s originálnou výstavou: Zameraná na ženy! FOTO
Zdroj: TASR

Nadšenci umenia si môžu vychutnať výstavu pod názvom Sochárky, ktorá predstavuje výber diel osobností českého a slovenského sochárstva v podaní ženských autoriek. Spoluorganizátorom je Slovenská národná galéria v Bratislave.

Zameraná je na diela z 20. storočia a na umelkyne, ktoré absolvovali klasické sochárske štúdium na vysokých školách v Bratislave a Prahe. „Mnohé z nich sú neznáme, zabudnuté, stratené, opomenuté dejinami, teóriou umenia a múzejnými zbierkami, alebo predstavované v kontexte úžitkového a dekoratívneho umenia,“ uviedol pre TASR kurátor Východoslovenskej galérie v Košiciach, Michal Štofa.

„Kurátorka Vladimíra Büngerová pripravila túto výstavu nie ako monografiu jednotlivých autoriek, ale skôr ako výstavu, kde poukazuje na špecifiká ženského aspektu v sochárskom umení, kde je možné vidieť drobnú plastiku, šperk, dekoratívne formy plastiky, záhradnú plastiku, rovnako tak keramiku,“ priblížil M. Štofa.

Súčasťou výstavy sú aj zvukové nahrávky textov z autentických dokumentov vybraných sochárok. Hovorené slovo dopĺňa atmosféru ich tvorby o životné príbehy, okolnosti a tvorivé uvažovanie. Návštevníci si ju budú môcť pozrieť vo výstavnej sieni Východoslovenskej galérie v Košiciach do 21. mája.

Môže vás zaujímať:

Sochárske diela výlučne ženských autoriek
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM