Lukáš Zavacký Kultúra

Víťaz zobrazil babku s bakuľou, ktorá si na rohu ulice robí selfie: Nezvyčajný umelecký súboj košických študentov!

V špecializovanej košickej škole sa študenti zapájajú do netradičnej akcie. Vedú medzi sebou súboje, nie však hocijaké...

Ilustračný obrázok k článku Víťaz zobrazil babku s bakuľou, ktorá si na rohu ulice robí selfie: Nezvyčajný umelecký súboj košických študentov!
Zdroj: TASR

Škola úžitkového výtvarníctva v Košiciach organizuje raz do mesiaca zápasy v kreslení. Rotundu na Zbrojničnej ulici tak počas tejto udalosti zaplnia okrem žiakov aj ich rodičia, rôzni umelci či široká verejnosť.

Ide o súboj dvoch študentov, ktorí kreslia proti sebe. Majú na to 60 minút, plochu 130 × 150 cm a použiť môžu len čiernu fixku. Téma je voľná.

„Mali sme tu aj sociálne témy. Víťaz v prvom kole zobrazil babku s bakuľou, ktorá si na rohu ulice robí selfie,“ povedala hlavná organizátorka grafickej súťaže, Noémi Ráczová.

Doteraz sa do súťaže zapojilo 12 študentov, no záujem je obrovský. Do konca školského roka sú už zaplnené všetky miesta. Je to totiž pre nich aj výborná prezentácia svojich schopností. „Už sa nám stalo, že na základe uverejnenej fotky z duelu na sociálnej sieti sa nám ozvala súkromná spoločnosť, ktorá mala záujem o kresliča na svoju akciu,“ pokračovala organizátorka.

Študentov hodnotí odborná porota zložená zo skúsených umelcov, pričom priamo na dueloch prezentujú svoju tvorbu.

Podľa umelca a pedagóga Radoslava Repického je najväčší prínos grafických duelov v tom, aby sa budúci umelci naučili vystupovať pred ľuďmi. „Pre študentov je dôležité, aby ich práca dostala verejný rozmer, keďže výtvarník pracuje v podstate pre ľudí. Považujem to najmä za psychologický prínos pre ich ďalšiu tvorbu.“

Môže vás zaujímať:

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM