Lukáš Zavacký Kultúra Kultúra

Historický moment pre Košičanov: Slávna opera v Štátnom divadle!

Radi chodíte na operu? Štátne divadlo už v piatok uvedie vo svojich priestoroch slávnu operu. A nie hocijakú...

Ilustračný obrázok k článku Historický moment pre Košičanov: Slávna opera v Štátnom divadle!
Zdroj: TASR

Pôjde o slávnu barokovú operu Alcina od Georga Friedricha Händela. Dielo z roku 1735 je v hudobnom naštudovaní hosťujúceho českého dirigenta Mareka Štryncla.

Umelecký šéf opery Štátneho divadla, Karol Kevický, však priznal, že pôjde o unikát. „Je to ojedinelý počin, baroková opera v Košiciach nikdy v histórii nezaznela.“

V postave Alciny uvidia diváci Michaelu Várady a Luciu Kašpárkovú. Režisérkou je Linda Keprtová, ktorá za operu Dialógy karmelitánok, čo bol jej košický debut, získala divadelnú cenu Dosky 2013 za najlepšiu réžiu.

Podľa nej je opera Alcina megahitom a hudba je prístupná aj pre diváka, ktorý na tento druh predstavení nechodieva často. „Určite by som ju odporučila aj širšej verejnosti, ktorá nielen nechodí na operu, ale nie je zvyknutá počúvať ani klasickú hudbu. My sa tú hudbu snažíme dokresliť takým samozrejmým príbehom, ktorý sa odohráva okolo nás a možno v ňom žijeme aj my sami.“

Pôvodná opera rozpráva príbeh o krásnej, zmyselnej, no zákernej čarodejnici Alcine, ktorá vábi mužov na svoj „ostrov lásky“. Keď sa však svojich milencov nasýti, premieňa ich na zvieratá, kamene, stromy či morské vlny. Láska je však silnejšia ako čary, moc čarodejnice sa napokon zrúti a kliatby sú zbavené všetky jej obete.

Môže vás zaujímať:

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM