Eva Mikulová Správy

Hrôza! Ružín opäť zaplavil odpad, čo na to vodári?, FOTO

Znečistenie z veľkej časti tvorí komunálny odpad splavovaný pri zvýšených vodných stavoch z nepovolených skládok.

Ilustračný obrázok k článku Hrôza! Ružín opäť zaplavil odpad, čo na to vodári?, FOTO
4
Galéria

Zlá situácia po prívalových dažďoch na Ružíne sa opakuje. Opäť voda stiahla z brehov odpad, ktorý sa nahromadil najmä v nelegálnych osadách na spišskej strane Ružína.

Vodnú nádrž Ružín sa snažia čistiť dobrovoľníci ale správcom je Slovenský vodohospodársky podnik (SVP), ktorý sa musí o vodné dielo starať zo zákona.

Kontrolujú norné steny

„SVP  ako správca rieši dôsledky a teda odstraňuje v rámci svojich finančných a technických možností odpad z nelegálnych skládok. V kompetencii obcí je hľadanie vinníkov a odstraňovanie nelegálnych skládok, ktoré sa nachádzajú v katastroch och obcí,“ informoval nás hovorca SVP Marián Bocák.

Vodári v najbližšej dobe odstránia odpad z norných stien a sústredia ho na dočasnú skládku v areáli vodnej stavby.

„SVP nemá možnosti ani riešenia, ktorými by zabránil vytváraniu čiernych skládok, ktoré vznikajú z ľahostajnosti ľudí. Náš podnik dlhodobo spolupracuje s dobrovoľníkmi, školami pri odstraňovaní odpadu z okolia vodnej stavby Ružín,“ dodáva hovorca.  

Pracovníci evidujú situáciu na nornej  stene, kde sa po zvýšených vodách nahromadil odpad. Hneď ako to situácia dovolí nasadia stroje na odstránenie odpadu, tie sú momentálne na zabezpečovacích  prácach po povodniach. 

  Ročné náklady potrebné pre trvalú udržateľnosť výsledkov a zabezpečenie čistej hladiny v nádrži sú vo výške od 50 do 90 tisíc eur. Ide o permanentné zachytávanie odpadu, jeho pravidelné vyberanie, odvoz a likvidáciu.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM