Eva Mikulová Správy

Hrôzostrašná diera na Hradbovej! Pod "audinou" sa prepadla zem, FOTO

Dlažba prepadla v utorok a v kráteri uviazlo Audi A6, našťastie sa nikomu nič nestalo a nedošlo ani k materiálnym škodám.

Ilustračný obrázok k článku Hrôzostrašná diera na Hradbovej! Pod "audinou" sa prepadla zem, FOTO
8
Galéria
Zdroj: FB MČ Staré mesto Košice

Ako z hororu! Pod automobilom Audi A6 sa ešte v utorok 14. apríla naraz prepadla dlažba na Hradbovej ulici a vznikol veľký kráter.

Našťastie sa nikomu nič nestalo a nedošlo ani k materiálnym škodám.

V jaskyni, ktorá sa objavila pod parkoviskom, vedie plynová rúra, a tak boli obavy či sa nemôžu aj ďalšie časti parkoviska, pokryté zámkovou dlažbou prepadnúť a či nehrozí poškodenie potrubia a výbuch.

Na operatívnej porade, ktorú zvolal starosta MČ Staré Mesto Igor Petrovčik, spoločne so zástupcami referátu dopravy mesta, náčelníkom Metskej polície a odborníkmi z SPP hľadali riešenie, ako odstrániť prepadnutú dlažbu s obrovským kráterom na parkovisku pozdĺž cesty na Hradbovej ulici.

Plynári ubezpečili, že svoje rozvody si monitorujú a sú pripravení ich okamžite po odkrytí a odvezení nestabilného povrchu obaliť geologickou hmotou a zamedziť tak pretrhnutiu alebo úniku plynu.

Budú rokovať na krízovom štábe

So zástupcom oddelenia dopravy magistrátu sa dohodlo, že havarijný stav na Hradbovej ulici sa dostane na rokovanie krízového štábu, kde sa rozhodne, čo ďalej. Mestská polícia kráter ohradila a na parkovisku je zákaz parkovania.

O ďalšom postupe sa rozhodne v nasledujúcich dňoch.

Odborníci sa len domnievajú, čo mohlo prepadnutie vozovky spôsobiť. Hovorí sa aj o únikoch vody, ktorá podmyla parkovisko a postupne vytvorila jaskyňu. Starosta chce správu aj od zástupcov Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti Košice.

„K rozsiahlej rekonštrukcii plynových rozvodov došlo v tejto časti v roku 2002 a vtedy boli rúry ešte v zemi, kým dnes to vyzerá, akoby viedli podzemnými katakombami a zem pod parkoviskom bola dutá,“ hovorí starosta Igor Petrovčík.

„V tejto chvíli je šťastím v nešťastí, že je trh na Dominikánskom námestí uzavretý a Hradbová ulica nie je vyťažená ako v minulosti. Nerovnosti a možný prepad povrchu so zámkovou dlažbou sa totiž ukazujú aj na ďalších miestach v páse, kde do osemdesiatych rokov minulého storočia stáli domčeky remeselníkov, pristavaných k pôvodnému hradbovému múru potom, čo v 19 storočí definitívne stratil svoju obrannú funkciu,“ dodáva starosta.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM