Eva Mikulová Správy Samospráva

Vzbura starostov veľkých mestských častí! Primátor podľa nich koná v rozpore so zákonom, FOTO

Bez schválenia mestským zastupiteľstvom, čiže v rozpore so zákonom nepodložil škrty pre mestské časti žiadnou serióznou ekonomickou analýzou.

Ilustračný obrázok k článku Vzbura starostov veľkých mestských častí! Primátor podľa nich koná v rozpore so zákonom, FOTO
6
Galéria
Zdroj: FB MČ Staré mesto Košice

Starostovia košických veľkých mestských častí, a to Igor Petrovčik (MČ Staré Mesto), Lenka Kovačevičová (MČ Sídlisko nad Jazerom), Miloš Ihnát (MČ Sídlisko Ťahanovce), Jaroslav Hlinka (MČ Juh), Marcel Vrchota (MČ Západ), František Ténai (MČ Sever), Ladislav Lorinc (MČ KVP) a Jozef Andrejčák (MČ Sídlisko Dargovských hrdinov) aj starosta Jozef Karabín (MČ Pereš) verejne protestovali v utorok 14. apríla pred magostrátom mesta voči autoritatívnemu štýlu primátora Jaroslava Polačeka.

Starostovia vytýkajú primátorovi, že v rozpore so zákonom, čiže bez zvolania zastupiteľstva rozhodol o znižovaní financií. Naopak listom oznámil všetkým starostom škrtanie financií pre mestské časti ako dôsledok krízy v súvislosti s koronavírusom.

Starostovia v liste, ktorý odovzdali do podateľne magistrátu, upozorňujú, že primátor Jaroslav Polaček nepodložil škrty pre mestské časti žiadnou serióznou ekonomickou analýzou a nepredstavil ani opatrenia, ktoré sa dotknú aj magistrátu mesta a jeho organizácií.

Avizované zníženie podielových daní v mesiacoch apríl až jún podľa nich vyvoláva otázky.

Podľa starostov nie je zrejmé, či informácia o percentuálnom znížení schváleného podielu na výnose dane z príjmov fyzických osôb vychádza z prijatého rozpočtového opatrenia primátora mesta alebo ide len o návrh, o ktorom sa bude rokovať.

Ak by išlo o prvý prípad, považujú to za „flagrantné porušenie zákona“ o meste Košice, ako aj zákona o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy.

Nebránia sa určitým obmedzeniam

„Nebránime sa určitým reštrikciám, ale je nevyhnutná nejaká dohoda a konsenzus medzi mestom Košice a mestskými časťami. Odmietame postup, ktorý je v súčasnosti realizovaný, keď sme postavení pred hotové rozhodnutia. Nie je možné, že túto vec prijme primátor a nejakým direktívnym spôsobom to nariadi mestským častiam, pretože to je v rozpore so zákonom. Ak chceme robiť zmeny v rozpočte, je nevyhnutné, aby to prešlo aj mestským zastupiteľstvom,“ povedala starostka mestskej časti (MČ) Nad jazerom a mestská poslankyňa Lenka Kovačevičová.

Poukázala pritom na ťažkú situáciu samospráv, keď mnohí starostovia dnes nevedia, či budú mať vôbec na platy zamestnancov.

Rozhodovanie bez mestského zastupiteľstva označil aj starosta Sídliska Ťahanovce a mestský poslanec Miloš Ihnát za neprípustné. „Ak pán primátor chce niečo meniť, nech to robí demokraticky tak, ako sa to má,“ povedal.

Kritizovali tiež, že starostovia neboli prizvaní k rokovaniu krízového štábu mesta.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM