Lenka Fedorová Rôzne Správy

Hygienici testovali kvalitu vody v prírodných kúpaliskách: Ako dopadli Ružín, Bukovec a Jazero?

Horúce počasie opäť láka k vode. Tým, ktorí sa rozhodli navštíviť prírodné kúpaliská v Košiciach a okolí, prinášame najnovšie výsledky testov hygienikov.

Ilustračný obrázok k článku Hygienici testovali kvalitu vody v prírodných kúpaliskách: Ako dopadli Ružín, Bukovec a Jazero?
Foto: Lenka Fedorová / Zdroj: Dnes24.sk

Letná sezóna je v plnom prúde a vy sa možno práve teraz pohrávate s myšlienkou vybrať sa okúpať na prírodné kúpalisko. Ak sa obávate kvality vody, výsledky hygienikov vás možno prekvapia.

Hygienici z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky (RÚVZ SR) vykonávajú pravidelný monitoring kvality vody nielen na umelých, ale aj na prírodných kúpaliskách a vodných plochách. Dĺžka kúpacej sezóny je podľa hygienikov v tomto roku stanovená od 15. júna do 15. septembra. Ako dopadli v posledných testoch Bukovec, Ružín a košické Jazero?

Približne 35 km severozápadne od Košíc je situovaná známa vodná nádrž Ružín. Podľa informácií, ktoré zverejnili hygienici, je kvalita vody vo vodnej nádrži určenej na kúpanie dlhodobo výborná, inak tomu nie je ani v tomto roku.

Naopak, vo vodnej nádrži Bukovec dochádzalo podľa hygienikov v minulých rokoch k premnoženiu vyšších rastlín – makrofytov. Ako však hygienici upozornili, nejednalo sa o cyanobaktérie – sinice so schopnosťou tvoriť vodný kvet ani riasy, ktoré môžu spôsobiť problémy kúpajúcim sa návštevníkom z hľadiska ich bezpečnosti. V súčasnosti je podľa posledných výsledkov testov vodná plocha čistá, voda vhodná na kúpanie a priehľadnosť vody je približne 2,5 m.

Bukovec je obľúbeným miestom na rekreáciu. Záber zachytený 5. júla 2018. / Foto: Lenka Fedorová / Zdroj: Dnes24.sk

Napriek tomu, že na Jazere pravidelne bojujú so sinicami, podľa posledných výsledkov testov hygienikov ja voda na Jazere vhodná na kúpanie.

V testoch obstáli aj ďalšie prírodné vodné plochy v Košickom kraji s neorganizovanou rekreáciou, ku ktorým RÚVZ zaradil tieto lokality: Zemplínska Šírava – Biela hora, Zemplínska Šírava – Kamenec, Zemplínska Šírava – Paľkov. Rovnako je podľa hygienikov voda vhodná na kúpanie aj v prírodných kúpaliskách s organizovanou rekreáciou, kde RÚVZ zaradil Zemplínsku Šíravu – Medvediu horu, Zemplínsku Šíravu – Hôrku a Vinianske jazero.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Košíc a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM