Eva Mikulová Komunálne voľby

Jeho kolegyňou bola Chelsea Clinton, teraz chce pomôcť kraju: Róbert Suja nesľubuje aquaparky

Kandidát na predsedu Košického samosprávneho kraja Róbert Suja je nominantom strany Hlas. Rodený Košičan má s regiónom veľké a podnetné plány.

Ilustračný obrázok k článku Jeho kolegyňou bola Chelsea Clinton, teraz chce pomôcť kraju: Róbert Suja nesľubuje aquaparky
4
Galéria
Zdroj: archiv Robert Suja

Horúcim želiezkom strany Hlas-SD v komunálnych voľbách v Košickom kraji je Róbert Suja, ktorý sa do povedomia verejnosti dostal v roku 2021 ako dočasný generálny riaditeľ NCZI (Národné centra zdravotníckych informácií).

Kandiduje na predsedu Košického samosprávneho kraja.

„Mojím heslom je Iný kraj a chcem ponúknuť naozaj iný kraj – iný, ako sme ho vnímali doteraz. Snažím sa pristupovať k veciam veľmi racionálne a pragmaticky,“ prezradil pri ohlásení svojej kandidatúry.

Kto je Róbert Suja

Róbert Suja sa narodil v Košiciach v roku 1976 a aj v súčasnosti žije v metropole východu spolu so svojou partnerkou a šesťročným synom Samuelom. „Zo synčeka sa veľmi teším a robí mi nesmiernu radosť,“ Zároveň je veľmi činorodý človek: „Medzi moje záľuby patria knihy, šport a v minulosti aj cestovanie.“

Keďže dlhé roky pôsobil v zahraničí vo významných korporátnych spoločnostiach, ale aj v exekutíve štátu, chce nasledujúce mesiace byť viditeľný a známy pre každého Košičana i obyvateľa v našom regióne.

„Uvedomujem si, že ešte nie som úplne rozpoznateľný, ale verím, že sa to do komunálnych volieb zmení,“ hovorí R. Suja, ktorý pracoval s rôznymi svetovo známymi ľuďmi.

„Mojou kolegyňou bola i Chelsea Clinton (jediná dcéra bývalého prezidenta USA Biila Clintna – pozn. red.) a ďalší veľmi šikovní ľudia,“ približuje pozadie Suja.

„Vyfúkli“ mu superpočítač

V posledných rokoch sa venoval primárne konzultačnej práci pre verejný sektor v pomerne širokom rozsahu od analytických prác až po riešenie kybernetickej bezpečnosti. Momentálne sa venuje poradenskej činnosti a je členom strany Hlas.

Jeho témou je i superpočítač, ktorým sa momentálne pochválilo mesto, že ho chce získať. „Jednoznačne podporujem, aby bol superpočítač v Košiciach, ale s touto myšlienkou som prišiel prvý. Vystúpil som s tým ešte v januári pred rektormi košických univerzít, pred zástupcami VÚC a mesta,“ prezrádza kandidát na župana.

R. Suja má však kvôli superpočítaču na primátora Polačeka ťažké srdce: „Podľa mňa celú tú tému využili iba na svoj marketing a vôbec tomu nerozumejú. A čo je horšie, verejne vyzývajú Remišovú o podporu, pritom tá ich pred mesiacom skritizovala za slabé čerpanie eurofondov. A je možné, že kvôli ješitnosti Remišovej sa celý projekt zastaví,“ hovorí bez servítky Suja.

Z Košíc:

Tri priority

Podľa Suju Košický kraj nemá rozpočet na rozvoj: „My musíme navýšiť zdroje a tiež mám pocit, že výrazne zaostávame v čerpaní zdrojov, ktoré sú dostupné. Čaká nás bezprecedentné obdobie od roku 2023, keď k nám bude prúdiť množstvo financií z Európskej únie a my by sme mali byť schopní ich čerpať.“

Program Suju má tri základné priority: „Prvou je zabezpečenie väčších finančných zdrojov, aby kraj vedel rozvíjať investície. Priorita dva je infraštruktúra, čiže rozvoj dopravy najmä na južnej trase. Priorita je železnica kvôli logistike a sekundárne sú cesty. Treťou sú lokálne Košice, kde by som chcel hľadať investorov, ktorí sú viac sofistikovaní. Zo služieb na výskum. Chcem podporiť prostredie, ktoré bude inovačné a ktoré bude dávať priestor.“

Ako nám prezradil, jeho programové vízie už majú ohlas aj v istých investorských kruhoch. „Zatiaľ ešte nechcem predbiehať, ale už v lete budeme konkrétnejší.“

Pred kampaňou ešte dovolenka

R. Suja chce, aby ho ľudia spoznali v každom kúte nášho regiónu a tak ho v lete a na jeseň budeme stretávať často. Ešte pred tým si však užije dovolenku so svojou rodinou: „Pôjdeme ešte do Turecka,“ hovorí a na záver nám prezradil ako vníma svojich protikandidátov.

„Zatiaľ oznámil kandidatúru len pán Kodrázi. Nepoznám ho osobne a jediné, čo som si o ňom prečítal po posledných voľbách, kde získal 1,56 %, bolo, že tento výsledok nebol spravodlivý. A terajší predseda KSK Rastislav Trnka? I keby som nehodnotil jeho prácu, pre mňa je absolútnym mementom, že i tie strany, ktoré ho pred piatimi rokmi podporovali, ho časom vyzývali, aby odstúpil,“ uzavrel Suja.

Prečítajte si tiež:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM