Aktualizované Eva Mikulová Krimi

Nákladné auto narazilo do historického vozňa na Detskej železničke, FOTO

Do odstavených vagónov Košickej detskej historickej železnice narazilo v stredu dopoludnia nákladné auto s cisternou.

Ilustračný obrázok k článku Nákladné auto narazilo do historického vozňa na Detskej železničke, FOTO
4
Galéria

Ako informuje Detská historická železnica na svojej FB stránke, dnes v stredu 14.augusta nepremáva.

„Kamión prerazil zvodidlá a vážne poškodil naše historické vozne.“

Pri dopravnej nehode na košickej Čermeľskej ceste došlo aj k fatálnemu poškodeniu vozňa vyrobeného v roku 1912, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou, respektíve je zapísaný v zozname technických pamiatok.

Zranená je jedna osoba

Podľa riaditeľa Detskej železnice Ľubomira Lehotského vodič pri nehode prerazil zvodidlá a náraz vagóny naklonil. „Škody zatiaľ neviem odhadnúť, ale budú vyššie ako 100.000 eur. Jeden z vagónov je vzácny historický, na ďalšom sme pracovali tri roky a do prevádzky sme ho uviedli len pred pár dňami. Bola to odstavná koľaj, našťastie, okolo žiaden vláčik nešiel,“ povedal.

„Nákladné auto je prevrátené, zraneného šoféra odviezlo sanitné vozidlo. Na mieste zasahuje deväť príslušníkov Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) na troch vozidlách, situáciu riešia. Išlo o fekálnu cisternu, neboli to žiadne nebezpečné látky,“ uviedol operačný dôstojník Krajského riaditeľstva (KR PZ) HaZZ v Košiciach.

Detská železnica bude počas stredy mimo prevádzky. Podľa Lehotského by po premeraní trate, vyslobodení havarovaného kamióna a odprataní zvyškov nehody mohla byť spustená vo štvrtok (15. 8.).

Ako pripomenul, v poslednom období eviduje detská železnica v Košiciach viaceré škody, pred pár týždňami ju podľa jeho slov niekto okradol o podvaly a štrk.

Škoda je 200 tisíc

Predbežná škoda po nehode, pri ktorej cisterna poškodila historický vozeň košickej detskej historickej železnice, je 200.000 eur. Informuje o tom Krajské riaditeľstvo Policajného zboru (KR PZ) Košice na sociálnej sieti.

Dôvodom nehody, ktorá sa stala v stredu na Čermeľskej ceste, bolo podľa polície pravdepodobne neprispôsobenie rýchlosti jazdy stavu a povahe vozovky.

„Dvadsaťdeväťročný vodič cisterny v zákrute dostal šmyk, s vozidlom prešiel do protismeru, odkiaľ sa odrazil a následne sa cez zvodidlá prevrátil,“ spresňuje s tým, že ho zastavili až vagóny historickej detskej železnice.

Dychová skúška vodiča bola negatívna. Podľa hasičov, ktorí na mieste zasahovali, pri nehode utrpel zranenia.

Ako povedal riaditeľ Košickej detskej historickej železnice Ľubomír Lehotský, pre dopravnú nehodu došlo k fatálnemu poškodeniu vozňa vyrobeného v roku 1886, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou, respektíve je zapísaný v zozname technických pamiatok.

„Jeden z vagónov je vzácny historický, na ďalšom sme pracovali tri roky a do prevádzky sme ho uviedli len pred pár dňami. Bola to odstavná koľaj, našťastie, okolo žiaden vláčik nešiel,“ povedal s tým, že detská železnica bude počas stredy mimo prevádzky.

Zdroj: kosice.dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM