Komunálne voľby

Kandidát na primátora Jaroslav Polaček sa sexuálneho zneužívania syna nedopustil, tvrdí prokuratúra

V kauze údajného sexuálneho zneužívania, ktorého sa mal dopustiť Jaroslav Polaček na svojom synovi, došlo k právoplatnému zastaveniu trestného stíhania

Ilustračný obrázok k článku Kandidát na primátora Jaroslav Polaček sa sexuálneho zneužívania syna nedopustil, tvrdí prokuratúra
Zdroj: TASR

Prokurátor Okresnej prokuratúry Košice I dňa 2. októbra zamietol sťažnosť Júlie P. proti augustovému uzneseniu policajného vyšetrovateľa o zastavení trestného stíhania vo veci. Potvrdil to hovorca košickej krajskej prokuratúry Milan Filičko.

„Prokurátor sťažnosť zamietol z dôvodu, že bola podaná neoprávnenou osobou. Podľa rozhodnutia prokurátora jedinou oprávnenou osobou na podanie sťažnosti bol ustanovený opatrovník a to Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny. V tomto prípade totiž zákonní zástupcovia dieťaťa nemôžu vykonávať svoje práva a tak nie sú oprávnení podávať ani opravné prostriedky,“ konštatoval Filičko. Rozhodnutie vyšetrovateľa v tejto veci je tak podľa jeho slov právoplatné.

Trestné oznámenie podala na Polačeka jeho manželka, s ktorou je v rozvodovom konaní, a ktorá mu podľa neho bráni napriek súdnym rozhodnutiam v jeho prospech, aby sa so štvorročným synom stretával. Policajný vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci zločinu sexuálneho zneužívania 15. mája a po vyšetrovaní 22. augusta predložil prokurátorovi uznesenie o jeho zastavení.

Nezávislý kandidát s podporou strán

Polaček, ktorý je nezávislým mestským a krajským poslancom, obvinenie od začiatku odmietal a označil ho za účelovú diskreditáciu jeho osoby. Novinárom ako dôkaz svojej neviny ukázal znalecký posudok z policajného vyšetrovania, ako aj výsledok testu z detektoru lži, ktorý začiatkom septembra podstúpil. Podľa posudku znalkyne, ktorá vyšetrila jeho syna, „sa z psychologického hľadiska na maloletom neprejavujú žiadne stopy alebo následky po fyzickom, psychickom či sexuálnom násilí“.

Pre kauzu Polačekovi stiahli podporu vo voľbách primátora hnutia OĽaNO, Sme rodina – Boris Kollár a strana Zmena zdola. Ostala mu podpora SaS, KDH, SMK, NOVA a OKS.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM