Lenka Fedorová Rôzne Správy

Kde sa merať cestu oplatí: 5 dedín neďaleko Košíc, ktoré by ste mali navštíviť

Ich históriu napísal sám život. Obce neďaleko Košíc v sebe ukrývajú množstvo zaujímavosti. Bola by škoda o nich nevedieť.

Ilustračný obrázok k článku Kde sa merať cestu oplatí: 5 dedín neďaleko Košíc, ktoré by ste mali navštíviť
8
Galéria
Zdroj: TASR

Dargov

Obec Dargov leží len asi 30 km od Košíc. Dargov je poslednou obcou Zemplína a tvorí tak hranicu medzi Zemplínom a Abovom. S Dargovom sa neodmysliteľne spája pamiatka na krutosti 2. svetovej vojny. Obec bola počas bojov o Dargovský priesmyk takmer zničená. Spomienkou na smutnú minulosť je „Pamätník Víťazstva“, postavený na vrchole priesmyku. Zaujímavosťou je aj to, že Dargov je vstupnou bránou do národnej prírodnej rezervácie „Bačkovská dolina“ , kde môžte uvidieť bociana čierneho, myšiaka hôrneho a sokola sťahovavého. Dargov je aj miestom autokrosového areálu, kde sa každoročne konajú medzinárodné preteky.

Pamätník na Dargovskom priesmyku. / Zdroj: TASR

Kysak

Kysak poznajú mnohí ľudia ako významný železničný uzol. To však nie je všetko, obec má toho na konte oveľa viac. Obdivuhodné je, ako obec žije športom. Pravidelne sa v nej koná Beh Hornádskou dolinou, Kysacký pivný maraton, Turist rally, Volejbalové turnaje (od roku 2000) a Tenisový turnaj. Z obce pochádzal aj orientačný bežec Stanislav Franko či futbalový hráč a tréner Anton Urban. Úctyhodnú, vyše 30-ročnú tradíciu má Kysacký orientačný beh, trial a polmaratón. Počiatky orientačného behu sa v obci spájajú práve s menom Stanislav Franko, ktorý si vďaka tomuto športu získal mnoho mladých nadšencov.

Na fotke Kysacký pivný maratón. / Zdroj: TASR

Žakarovce

Veľmi obľúbeným miestom oddychu je u Košičanov obec Žakarovce, do ktorej sa vyberajú za pokojom a relaxom v prírode. Niet divu, obec obklopujú nádherné lesy, ktoré pripomínajú prostredie Tatier. Žakarovce sú od Košíc vzdialené asi 40 kilometrov a vznikli ako banícka obec na území Gelnice. Práve baníctvo je v danej oblasti veľmi zaujímavé a domáci sú naň hrdí. V obci je prístupná baňa, do ktorej môžete nahliadnuť. Blízko obce sa nachádza známe stredisko Plejsy, ako aj jazero Turzov. Z obce pochádzala známa speváčka ľudových piesní Janka Guzová.

Čítajte tiež: Tieto názvy dedín pri Košiciach by ste márne hľadali na mape: Kam sa podeli Elchuan či Pisendorf?

Slanec

Obec Slanec leží od Košíc len približne 25km. Do tejto obce sa vám však oplatí vybrať. Nájdete v nej múzeum, ktoré ukrýva krosná, rohy kozorožca, staré mince, ale aj prilby vojakov z druhej svetovej vojny. Obec Slanec je však turistmi navštevovaná hlavne kvôli zrúcaninám Slanského hradu (na fotke). Do katastra obce zasahuje Trstinové jazero, Slanský hradný vrch a Dolné trstinové jazero.

Zdroj: TASR

Margecany

Podobne ako Kysak, aj Margecany sú významným železničným uzlom. Železničný úsek Červená skala – Margecany je považovaný za najkrajšiu železničnú trať na Slovensku. Od Košíc sú vzdialené asi 38km. Margecany sú však zaujímavé tým, že majú vlastné kino. Z pamiatok sa v obci nachádzajú rimskokatolícky Kostol sv. Margity a pomník obetiam 1. a 2. svetovej vojny a SNP. Medzi Margecanami a Rolovou Hutou je zriadená popri Ružínskej priehrade promenáda s náučným chodníkom slúžiaca pre pešiu turistiku, cykloturistiku a kolieskové korčuľovanie.

Môže vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM