Lenka Fedorová Rôzne Rôzne

Tieto názvy dedín pri Košiciach by ste márne hľadali na mape: Kam sa podeli Elchuan či Pisendorf?

Niektoré názvy známych obcí z nášho okolia sa zmenili natoľko, že dnes by sme ich už ťažko podľa nich hľadali. Skúste si tipnúť, ktorá obec sa v minulosti volala Pisendorf?

Ilustračný obrázok k článku Tieto názvy dedín pri Košiciach by ste márne hľadali na mape: Kam sa podeli Elchuan či Pisendorf?
Zdroj: TASR

Každá obec si píše svoju históriu, s ktorou sa neodmysliteľne spája aj pomenovanie obce. To sa plynutím času mení a to, ako obec poznáte dnes, v minulosti neplatilo. Pozrite sa s nami na názvy obcí z okolia Košíc, podľa ktorých by ste ich už na mape nenašli.

Elchuan malo banské privilégia

Tento na prvý pohľad španielsky názov niesla obec so súčasným názvom Poproč. Pomenovanie Elchuan dostala pri svojom vzniku, ešte v roku 1255. Po ňom nasledovali rôzne obmeny názvu Medzenth, až 19. storočia prinieslo v rôznych podobách názov Poproč. Vznik Poproča (po maďarsky Mindszent) súvisí s banskými privilégiami, ktoré získalo jasovské prepošstvo na konci 13. storočia. od uhorského kráľa Ondreja III.

Bogdaň vzniklo z dvoch obcí

Názov napovedá, že ide o známu dedinku Bohdanovce. Zaujímavý príbeh sa viaže so vznikom tohto názvu. Názov pochádza zo slovanského mena Bogdan, ktoré vzniklo zo slova bog, teda boh. Obec vznikla splynutím dvoch obcí, Garbovce a Bohdanovce. Vďaka strategicky výhodnej polohe územie obce osídlené viacerými kultúrami. Našli sa tu aj dôkazy o existencii slovanského hradiska.

Bakolch nemalo nikdy maďarský názov

Pod týmto názvom sa neskrýva nič iné ako známa obec Bukovec. Aj táto dedinka si vo svojom názve prešla viacerými zmenami a jej pomenovanie ovplyvnili hlavne Maďari. Obec sa v minulosti vyvíjala ako poľnohospodárska osada. Zaujímavosťou je, že názov obce je odvodený zo slovenského slova buk a vznikol podľa charakteristického lesného porastu celého okolia. Tento spôsob pomenovania nie je na Slovensku niečím zvláštnym, avšak v Bukovci nikdy nebola pretrhnutá kontinuita slovenského obyvateľstva dediny, ani nikdy nebol menený názov obce za rýdzo maďarský.

Enezca ako villa

Názov Enezca patrí dnešnej známej obci pri Košiciach, Haniske. Názov je odvodený zo slovanského Janisko, z čoho neskôr vzniklo Enezca z donačnej listiny mladšieho kráľa Štefana V. Ten v roku 1267 daroval zem ležiacu medzi Košicami a Seňou (dnes Haniska), magistrovi Poušovi a jeho bratovi Dominikovi. V liste sa Haniska označovala názvom villa Enezca, čo svedči už o jej vtedajšej rozvinutosti. Od 13. storočia často menila svojich majiteľov.

Pisendorf má dlhú históriu

V okrese Košice-okolie sa nachádza obec, ktorú by si pod názvom Pisendorf už asi nikto nepamätal. Obec leží v juhozápadnej časti Košickej kotliny a dnes ju poznáme ako známu obec Jasov a pri nej ešte známejšiu Jasovskú jaskyňu. V jaskynných priestoroch sa našli stopy po neolitickom i eneolitickom osídlení potvrdené nálezmi bukovohorskej kultúry a kanelovej keramiky. Rovnako tam našli aj spolu s archeologickými pamiatkami pilinskej kultúry z mladšej bronzovej doby i nálezy kyjatickej kultúry z neskorej bronzovej doby. Obec má preto veľmi dlhú históriu.

Foto: Ilustračné

Môže vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM