Aktualizované Eva Mikulová Správy

Kontaktná výučba medikov Lekárskej fakulty v nemocniciach je zrušená, neučí sa ani na TUKE a Veterine

Praktická výučba je aktuálne realizovaná náhradným spôsobom, dominantne formou samoštúdia. Dva týždne voľna majú študenti TUKE.

Ilustračný obrázok k článku Kontaktná výučba medikov Lekárskej fakulty v nemocniciach je zrušená, neučí sa ani na TUKE a Veterine
4
Galéria
Zdroj: LF UPJŠ

Na základe zhodnotenia súčasnej epidemiologickej situácie v súvislosti so šírením koronavírusu v SR a vo svete nariadil dekan Lekárskej fakulty UPJŠ v Košiciach Daniel Pella s platnosťou od dnešného dňa 9. marca zrušenie takzvanej kontaktnej výučby študentov vo všetkých zdravotníckych zariadeniach.

To znamená zákaz praktických cvičení v lôžkových nemocničných zariadeniach aj ambulanciách. Praktická výučba je aktuálne realizovaná náhradným spôsobom, dominantne formou samoštúdia.

Len zdraví študenti

Dekan UPJŠ LF zároveň zakázal študentom zúčastňovať sa na výučbe s akýmikoľvek príznakmi respiračného ochorenia či zvýšenou telesnou teplotou. 

Pri objavení sa možných príznakov ochorenia koronavírusom majú všetci chorí – študenti i zamestnanci – kontaktovať patričné infolinky, resp. telefonicky kontaktovať svojho praktického lekára a dohodnúť sa na ďalšom postupe.

Študenti a zamestnanci, ktorí boli v uplynulých 14-tich dňoch v rizikových oblastiach výskytu koronavírusu vyvolávajúceho ochorenie COVID-19 majú zotrvať od návratu na Slovensko 14 dní v domácom prostredí, pričom  im bude určená  forma samoštúdia.

Dezinfekcia priestorov

„Šíria sa poplašné správy, že u niektorého z našich študentov bol potvrdený koronavírus SARS-CoV-2 spôsobujúci ochorenie COVID-19. Nie je to pravda. Opatrenia, ktoré prijala Lekárska fakulta UPJŠ v Košiciach sú preventívne a cieľom zrušenia klinickej výučby je maximálne chrániť zdravie pacientov v zdravotníckych zariadeniach," uvádza dekan.

Ďalšie opatrenia budú zrejme prijaté ešte v priebehu dnešného dňa po stretnutí s riaditeľmi zdravotníckych zariadení a zasadaní krízového štábu na Univerzite Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach.

"K hrozbe možného šírenia koronavírusu pristupujeme so všetkou vážnosťou – budem sa zasadzovať o prijatie účinných opatrení na ochranu zdravia pacientov, zamestnancov a študentov. Do úvahy pripadá aj nahradenie prezenčnej formu výučby našich študentov samoštúdiom,“ hovorí dekan Daniel Pella.

Lekárska fakulta UPJŠ už v priebehu februára zvýšila hygienický štandard upratovania a na frekventovaných miestach bolo umiestnené väčšie množstvo dávkovačov na dezinfekčné prostriedky.

Minulý piatok sa po pracovnom čase realizovala plošná dezinfekcia auly a posluchární zabezpečená špeciálnou firmou a dezinfikované boli súčasne aj všetky chodby, vestibuly a ďalšie priestory s veľkým pohybom osôb.

Samoštúdium aj pre študentov TUKE a Veteriny

Kvôli hrozbe nákazy koronavírusom je od pondelka 9. marca od 12,30 hodiny prerušené štúdium na všetkých fakultách Technickej univerzity v Košiciach (TUKE) až do 20. marca. Podobné opatrenia prijala aj Univerzita Veterinárneho lekárstva a farmácie (UVLF)

Pedagogický proces bude prebiehať formou samoštúdia alebo inou vhodnou metódou.

Vedenie TUKE odporúča študentom bývajúcim na internátoch, aby počas prerušenia prezenčnej výučby odišli domov.

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM