Aktualizované Eva Mikulová Správy

Košičania už môžu ísť do prírody aj mimo mestských okresov

Do prírody iba v rámci okresu už pre Košičanov od 3. marca neplatí. Môžu ísť i do susediaceho okresu Košice-okolie.

Ilustračný obrázok k článku Košičania už môžu ísť do prírody aj mimo mestských okresov
14
Galéria
Foto: Eva Mikulová

Nezmyselné opatrenie o vychádzkach do prírody len v rámci okresu, dvíhalo už dlhšiu dobu tlak obyvateľom Košíc. Toto obmedzenie totiž nemalo žiadnu logiku. Mesto Košice má totiž 4 okresy a obyvatelia mesta sa mohli pohybovať len na území týchto mestských okresov.

Takmer 240-tisíc obyvateľov malo k dispozícii necelých 243 km² vrátane zastavanej časti. Vedľajší okres Košice-okolie má rozlohu okolo 1 541 km² a žije tu vyše 130-tisíc obyvateľov.

Priemerná hustota zaľudnenia v okrese Košice-okolie je 84 obyvateľov na km² a sídlom okresu sú Košice, hoci geograficky nie sú súčasťou okresu a okres toto mesto obklopuje zo všetkých strán.

Už môžeme aj do okolia

Podľa najnovších epidemiologických opatrení, ktoré platia od stredy 3. marca, môžu Košičania ísť na vychádzky do prírody aj v rámci okresu Košice-okolie.

Pobyt v prírode a individuálny šport je možný v rámci okresu aj bez negatívneho testu. Ten je potrebný len v prípade, že je okres na základe COVID automatu v IV. stupni varovania, teda v čiernej fáze.

Pre ľahšiu orientáciu v tom, v ktorej fáze sa vybraný okres nachádza je k dispozícii táto stránka.

Do prírody môžu ísť bez testu deti do 15 rokov a seniori od 65 rokov. Test nepotrebujú ľudia, ktorí prekonali koronavírus a majú o tom doklad nie starší ako tri mesiace, ktorí sú zaočkovaní proti COVID-19 aj druhou dávkou vakcíny, ak od očkovania uplynulo aspoň 14 dní a výnimku majú aj osoby, ktorým zdravotný stav alebo zdravotná kontraindikácia neumožňuje vykonanie testu.

Prečítajte si tiež:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM