Veronika Hunyadiová Správy

Mlynský náhon začali vypúšťať. Prečo a ako dlho bude bez vody? FOTO

V uplynulých dňoch hladina Mlynského náhonu výrazne klesla.

Ilustračný obrázok k článku Mlynský náhon začali vypúšťať. Prečo a ako dlho bude bez vody? FOTO
5
Galéria

Košičania si v uplynulých dňoch mohli všimnúť, že sa Mlynský náhon začal pomaly vypúšťať. Dôvodom je obnova mostov na Hlinkovej ulici, ktoré Mlynský náhon premosťujú. Rekonštrukcie sa začne už v marci a potrvá do októbra.

Informovala o tom košická Správa mestskej zelene (SMsZ) na sociálnej sieti. „Ako správca Mlynského náhonu sme obdržali požiadavku od firmy poverenej rekonštrukciou na úplné vypustenie náhonu. Na vzniknutú situáciu sme reagovali a hľadali spolu s občianskym združením (OZ) Mlynský náhon cestu, aby náhon nemusel byť bez vody počas celej doby rekonštrukcie,“ uviedla správa zelene.

S postupným vypúšťaním sa začalo v utorok (2. 3.). Zníženie hladiny umožní stavbu lešenia pod mostami. Zároveň to prinesie aj možnosť vyčistiť Mlynský náhon od hrubých nečistôt a odpadkov.

Prijateľné riešenie

„Aby sme sa vyhli manipulácii s výškou hladiny a s prietokom počas vegetačného obdobia, zhotoviteľ stavby prispôsobil tejto požiadavke technológiu zhotovenia mosta. Po znížení hladiny bude v úseku pod mostom do kynety koryta Mlynského náhonu umiestnené potrubie, ktoré zabezpečí prietok vody v koryte aj počas stavebných prác. Nad potrubím a v koryte pod mostom zhotoviteľ vytvorí podložie, ktoré využije pri budovaní mosta," vysvetlilo OZ Mlynský náhon. Koryto bude opäť napustené najneskôr začiatkom budúceho týždňa.

Po oprave mosta v čase mimo vegetačného obdobia bude hladina vody v koryte opäť znížená kvôli vyprataniu staveniska a odstráneniu potrubia. „Zvolený postup minimalizuje škody na biotope vodného toku a na jeho brehoch," dodalo združenie. Okrem vypratania a vyčistenia koryta je zníženie hladiny príležitosťou na pozorovanie a skúmanie vodných živočíchov v koryte a na brehoch Mlynského náhonu.

Prečítajte si tiež

Vypúšťanie Mlynského náhonu
5
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM