Veronika Hunyadiová Správy

V lete člnkovanie, v zime korčuľovanie. Mlynský náhon sa zmení na nepoznanie, FOTO

Víťazný návrh v súťaži o revitalizáciu Mlynského náhonu je známy. Pozrite sa, ako by mala táto lokalita v budúcnosti vyzerať.

Ilustračný obrázok k článku V lete člnkovanie, v zime korčuľovanie. Mlynský náhon sa zmení na nepoznanie, FOTO
5
Galéria
Zdroj: Tomáš Hanáček a kolektív

Krajinársko-urbanistická súťaže Revitalizácia Mlynského náhonu pozná svojich víťazov. Súťaž vyhlásilo Mesto Košice v spolupráci s občianskym združením (OZ) Mlynský náhon koncom júla. Cieľom bolo nájsť najvhodnejšie riešenie na premenu 14-hektárovej zóny nachádzajúcej sa v širšom centre mesta na významný oddychovo-rekreačný prvok s vodným tokom.

Najlepší návrh vytvoril kolektív autorov Tomáš Hanáček, Katarína Fejo a Katarína Gloneková. Jednomyseľne o tom rozhodla päťčlenná porota. Ešte v septembri vybrali porotcovia spomedzi 15 prihlásených účastníkov päť najlepších kolektívov. Svoje návrhy napokon odoslali štyri tímy.

Zmeny v doprave

Všetci finalisti si za svoje návrhy vyslúžili odmenu vo výške 4 000 eur. Autori víťazného návrhu podpíšu v najbližšej dobe zmluvu s Mestom Košice na spracovanie zákazky a licenčné poplatky za autorský dohľad v hodnote 49-tisíc eur ktorá bude vychádzať z ich úspešného projektu.

Autori víťazného návrhu vidia Mlynský náhon ako prvok identity mesta, ktorý by sa mohol meniť po etapách. Ich víziou je ukľudnenie dopravy v danom území tým, že by na Gorkého ulice ubudol jeden zo súčasných štyroch jazdných pruhov. Zároveň by na Mlynskom náhone vznikli mikropriestory, ktoré by predstavovali miesta komunitného života s rôznym zameraním.

Člnkovanie aj cyklochodníky

Voda v Mlynskom náhone by predstavovala „živú rieku“, ktorá by slúžila aj na vodné športy a člnkovanie. V detaile sa návrh sústredil na Vodácky klub na ľavom brehu Mlynského náhonu neďaleko mosta na Hlinkovej ulici, kde by vzniklo pomyselné prepojenie medzi týmto tokom a Hornádom. Na to by nadväzoval skatepark osadený do plochy zelene na jeho pravom brehu.

V rámci ďalších rekreačných aktivít sa kladie dôraz aj na vybudovanie chodníkov pre peších a cyklistov. Pri Rokoku sa navrhuje vodná záhrada. Návrh zároveň uvažuje s kreatívnym riešením premostenia pri Rokoku a odkrytím podzemnej časti Mlynského náhonu od zastávky MHD Mlynská bašta a jeho predĺžením k Jumbo centru.

Kruhová lávka

Porota vo svojom hodnotení uvítala, že víťazné riešenie prináša vysokú kultúrnu úroveň, kvalitu života a premyslený dizajn a zastavaný priestor postupne mení na ekostabilizačný prvok. Pozitívne hodnotila aj zohľadnenie jednotlivých potrieb obyvateľstva či nadhľad pri spracovaní celkového konceptu. To podľa porotcov dáva výborné predpoklady na dopracovanie detailov riešenia. Ocenili aj to ako sa autori popasovali s riešením problematickej „zhybky“ pri Rokoku, ktorá by bola vo forme kruhovej lávky.

„Technický problém s teplovodom je riešený atypickým kruhovým prvkom, ktorý má potenciál stať sa ikonickým bodom tohto vodného diela. Utlmenie dopravy na Gorkého ulici umožňuje vizuálne a funkčne prepojiť Kultúrne centrum Tabačka s hotelom Yasmin, čo môže priniesť člnkovanie na Mlynskom náhone v lete a korčuľovanie v zime. Navrhované námestie je výborným mestotvorným prvkom s jasnou kultúrnou funkciou,“ píše sa vo víťaznom návrhu.

Ako uviedla porota, návrh je ambiciózny a pritom triezvo rešpektuje princíp realizovateľnosti. Návrhu líniovej relaxačno – spoločenskej zóny navádza návštevníka absolvovať celú trasu Mlynského náhonu, z jeho južného bodu až po severnú časť. Okrem rôznych atrakcií a oddychových plôch autori návrhu počítajú aj s rozšírením vegetácie v okolí vodného toku.

Peniaze z eurofondov

Porotcovia odporúčajú, aby sa kvôli finančnej náročnosti premeny územia v okolí Mlynského náhonu v odhadovanej sume 1,9 milióna eur mesto uchádzalo o zdroje z eurofondov. Záujem o tieto finančné zdroje potvrdil košický viceprimátor Marcel Gibóda (nezávislý). Zdôraznil, že zvýšenie atraktivity tejto časti mesta bude mať veľký význam nielen pre samotných Košičanov, ale zvýši aj potenciál mesta z pohľadu domácich a zahraničných turistov.

„Pozitívom prístupu, ktorý sme zvolili, je nielen celkový pohľad na danú lokalitu. Sústredíme sa aj samotný vodný tok či dopravné prepojenia a každodenný peší pohyb obyvateľov. Dôležité je aj rozvrhnutie riešenia na etapy, čo uľahčí aj realizáciu zložitejších častí projektu. Súťaž na tento projekt bude slúžiť ako príklad pre riešenie budúcich území, kde chcem vyzdvihnúť najmä komunikáciu s verejnosťou, ktorej bude celý Mlynský náhon slúžiť. Takýto prvok je atraktívny a dôležitý pre naše snahy stať sa zelenším mestom a adaptovať sa na zmeny klímy,“ dodal Gibóda.

Spolupráca s verejnosťou

Predseda OZ Mlynský náhon Eugen Ščavnický pokladá za najväčší prínos projektu revitalizácie Mlynského náhonu zapojenie mesta, mestských častí ako aj odbornej a laickej verejnosti. Je to podľa neho znakom, že verejnosť vníma hodnotu verejných priestorov a má záujem podieľať sa na ich tvorbe.

„Veľmi nás potešila zhoda všetkých súťažiacich na znížení dopravnej záťaže v širšom centre mesta a na vytváraní príjemných verejných priestorov pre ľudí so zakomponovaním vodného toku. Návrhy prinášajú hodnotný kus prírody do mestského prostredia a ponúkajú primerané podmienky pre rozvoj biodiverzity v meste. Veríme, že obnovený Mlynský náhon poskytne pre obyvateľov a návštevníkov tejto lokality nové možnosti relaxu v príjemnom prostredí vodného toku,“ skonštatoval.

Súčasnú podobu Mlynského náhonu si môžete pozrieť v galérii pod článkom.

Dianie v Košiciach

Mlynský náhon
4
Galéria
Zdroj: Mesto Košice
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM