Eva Mikulová Správy

Unikátne podzemné múzeum na Dolnej bráne čakajú veľké zmeny. Finančne prispejú i Maďari, FOTO

Obnova múzea bude stáť 300 - tisíc eur a ďalších až 2,5 milióna eur by podľa predbežných odhadov je potrebných na rekonštrukciu nosnej železobetónovej platne.

Ilustračný obrázok k článku Unikátne podzemné múzeum na Dolnej bráne čakajú veľké zmeny. Finančne prispejú i Maďari, FOTO
19
Galéria
Foto: Eva Mikulová

Zvýšenie celkového počtu návštevníkov, ale aj zlepšenie povedomia Košičanov všetkých vekových kategórií o histórii svojho mesta, je hlavným mottom zmien, ktoré sa chystajú v priestoroch unikátneho podzemného múzea v komplexe Dolnej brány.

Reprezentačná expozícia

V podzemí vznikne reprezentačná expozícia s multimediálnymi prezentáciami, infokioskami, audiovizuálnymi projektami, špeciálnymi efektami, či trojrozmernými „archeomodelmi“ vstupnej brány alebo opevnenia mesta.

Súčasťou budú aj virtuálne hry pre dospelých a deti s vojenskou historickou tematikou. Okrem slovenčiny si na svoje prídu aj anglicky alebo maďarsky hovoriaci turisti.

Po 22 rokoch od svojho sprístupnenia sa múzeum dočká aj nového šatu. Stavebné práce by sa mali začať budúci rok, čím sa vytvoria predpoklady pre inštaláciu inovatívnych expozícií.

Podľa košického primátora Jaroslava Polačeka chce mesto nielen zatraktívniť a zrekonštruovať múzeum, ale aj sanovať nosnú železobetónovú platňu nachádzajúcu sa nad týmto objektom takmer až po križovatku ulíc Hlavná – Rooseveltova. Keďže tam zateká voda, má to negatívny vplyv na zachovanú časť historického opevnenia.

"Našim partnerom v tomto projekte sa stala Maďarská republika. A keďže im naša história nie je ukradnutá, prispeli sumou 180 tisíc eur, ktoré pôjdu na nové expozície,“ uviedol primátor.

Okrem spomínaných 180 000 eur pôjde do projektu obnovy múzea 300 000 eur, ktoré tam plánuje investovať mesto Košice. Ďalších až 2,5 milióna eur by podľa predbežných odhadov bolo potrebných na rekonštrukciu nosnej železobetónovej platne.

Začal to Rudolf Schuster

Ešte v roku 1996 počas rekonštrukcie Hlavnej ulice narazili robotníci na pozostatky pôvodných mestských hradieb, ktoré sa postupne budovali v 13. až 17. storočí.

Okrem iného tam odkryli sedem metrov široký obranný val, čiastočne poškodený múr, ktorý bol najstarším mestským opevnením a tri kanalizačné systémy mesta.

Košice mali vybudované až tri pásma hradieb a patrili tak medzi najlepšie opevnené mestá v celej strednej Európe. Vtedajší košický primátor Rudolf Schuster sa rozhodol toto historické opevnenie zachovať.

Na základe jeho iniciatívy sa tam uskutočnil rozsiahly archeologický prieskum a od roku 1998 tam mesto zriadilo unikátne podzemné múzeum.

Sú v ňom sprístupnené časti historického opevnenia Košíc a bývalej mestskej kanalizácie, či artefakty z Dómu sv. Alžbety. Vďaka svojej nesmiernej historickej hodnote je múzeum od roku 2010 zapísané do Ústredného zoznamu pamiatkového fondu ako súčasť národnej kultúrnej pamiatky Mestské opevnenie.

Priestory komplexu sa využívajú aj na rôzne kultúrne a spoločenské podujatia počas osláv Dňa mesta Košice alebo v rámci Košického kultúrneho leta.

V podzemí je umiestnené aj Múzeum tokajskej vínnej cesty“. To informuje návštevníkov aj o bohatej vinárskej histórii mesta Košice, ktoré v minulosti patrilo medzi významných predajcov „tokajského“ po celej Európe.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM