Veronika Hunyadiová Správy

Mesto prevzalo kľúče od plavárne. Kedy sa začne veľká rekonštrukcia?

Z chátrajúcej plavárne sa má stať moderný plavecký komplex. Športovisko čaká investícia za milióny eur.

Ilustračný obrázok k článku Mesto prevzalo kľúče od plavárne. Kedy sa začne veľká rekonštrukcia?
Zdroj: Dnes24.sk

Košický primátor Jaroslav Polaček v piatok (11. 12.) symbolicky prevzal od starostu Starého Mesta kľúče od Mestskej krytej plavárne (MKP). Jej predaj definitívne odsúhlasili staromestskí poslanci v utorok (8. 12.) Mesto sa športovisko zaplatí 700-tisíc eur.

Polaček zároveň predstavil plány obnovy plavárne, ktorá má byť po rekonštrukcii moderným komplexom pre plavecké športy. Okrem rozsiahlej obnovy samotnej plavárne je v pláne aj jej prepojenie so susedným kúpaliskom Červená hviezda.

Plaváreň 21. storočia

Mestské zastupiteľstvo schválilo úver na vybudovanie športovej infraštruktúry vo výške 10 miliónov eur. Väčšina z týchto finančných zdrojov by sa mala použiť na obnovu plavárne. Košičania by tak podľa primátora mohli mať do niekoľkých rokov najväčší a najkrajší športovo-relaxačný komplex s celoročným využitím na Slovensku, ktorý bude mať pod palcom samospráva. Správu plavárne bude mať na starosti mestský podnik Tepelné hospodárstvo (TEHO).

„Rozhodnutie poslancov Starého mesta je prelomové. Je to veľká vec pre Košičanov a chcem poďakovať všetkým, ktorí sa o to pričinili. Územie medzi „čéhačkom a MKP má veľký potenciál a už v minulosti bolo projektové tak, aby tu vzniklo veľké dielo. Už dávno mal byť v Košiciach poriadny plavecký areál. Naši predchodcovia sa 20 rokov usilovali o spojenie oboch kúpalísk. Nám sa po dvoch rokoch a dlhých rokovaniach podarilo a našli sme vzájomne prijateľný kompromis so samosprávou Starého Mesta, povedal Polaček.

Najprv prekryť bazén

Započať novú éru plavárne a postaviť moderný plavecký komplex na úrovni 21. storočia chce mesto v čo najkratšom čase. „Začneme už budúci rok s prestrešením "čéhačka“. Máme spracovanú štúdiu, no oslovíme viacerých architektov, aby sme v spolupráci s nimi priniesli Košičanom tie najlepšie riešenia,“ uviedol primátor.

Celkové náklady na rekonštrukciu by v závislosti od toho, koľko etáp rekonštrukcie sa bude realizovať, mali predstavovať sumu od vyše 6 miliónov eur až do zhruba 10 miliónov eur. Súčasťou rekonštrukcie bude okrem prekrytia bazéna na kúpalisku najmä oprava technológií a strojovne plavárne, nový nerezový plavecký bazén a vonkajší zážitkovým bazén s toboganmi a ďalšími prvkami.

Podľa Polačeka by sa mohla časť rekonštrukcie stihnúť ešte do konca aktuálneho funkčného obdobia.

Rokovania urýchlila pandémia

Starosta Starého Mesta Igor Petrovčik priznal, že ich plány s plavárňou narušila pandémia nového koronavírusu. "Ešte začiatkom roka sme si mysleli, že aj napriek problémom s pandémiou dokážeme sami vytvoriť z MKP moderný športový stánok. Druhá vlna však pred nás postavila otázku ako ďalej. Vtedy sme si však povedali, že nie je v našich silách to celé zvládnuť a utiahnuť. Kompromis s mestom sa nerodil ľahko, výsledok je taký, že Mestská krytá plaváreň už bude naozaj mestská. Vznikne tu komplex celomestského a možno až krajského významu, vysvetlil Petrovčik.

Starosta sa zároveň poďakoval vedeniu mesta, miestnym poslancom a občanom Košíc za trpezlivosť. „Stálo to za to a urobili sme vážny krok k tomu, aby sme aj takto prispeli k pomyselnému reštartu športu v meste,“ dodal Petrovčik.

Čo urobia s peniazmi?

Mesto vyplatí mestskej časti Staré Mesto peniaze za predaj plavárne v dvoch splátkach. Prvá, vo výške 500-tisíc eur, bude vyplatená do 31. marca 2021, druhá vo výške 200-tisíc eur na začiatku roka 2022. Z prvej splátky sa podľa Petrovčika vyrovnajú všetky záväzky, ktoré predajom plavárne vzniknú, a to splatenie projektu Garantovanej energetickej služby (GES) a úverov.

O využití zvyšnej sumy rozhodnú miestni poslanci. Podľa Petrovčika by mohlo ísť najmä o investície do revitalizácie vnútroblokových priestorov, zveľadenia verejného priestoru, detských ihrísk či športovísk. "Našou prioritou bude trh na Dominikánskom námestí, ktorý je našou výkladnou skriňou, aby sme ho zveľadil. Významom a obľúbenosťou si žiada investície do efektného mobiliára a vybavenosti, " dodal starosta.

Vizualizácia krytej plavárne v KE
6
Galéria
Zdroj: Mesto Košice
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM