Hokej

Košice dosiahli najhoršie umiestnenie za 40 rokov! Čo na to vedenie klubu?

V hokejovom klube HC Košice netaja sklamanie zo skorého konca sezóny.

Ilustračný obrázok k článku Košice dosiahli najhoršie umiestnenie za 40 rokov! Čo na to vedenie klubu?
Zdroj: TASR/František Iván

Vypadnutie v predkole play off a konečné 9. miesto znamenajú pre oceliarov najhoršie ligové umiestnenie od roku 1981. Aj po sezóne 2020/2021 platí, že od roku 2016 sa košickí hokejisti nedostali ďalej než do prvého kola play off. Tentoraz však budú chýbať aj v ňom.

V rokoch 2017, 2018 a 2019 vypadli vo štvrťfinále, v sezóne 2019/2020 síce mierili vysoko, ale sezóna bola kvôli pandémii predčasne ukončená ešte pred vyraďovacími bojmi. Tento ročník priniesol košickému mužstvu premiérové účinkovanie v predkole play off, v ktorom sa stretli s Novými Zámkami. Hoci boli v sérii v pozícii favorita a po prvom zápase viedli 1:0, prehrali v sérii 1:3.

Podľa prezidenta klubu Júliusa Langa sú za nelichotivým výsledkom viaceré príčiny. „Samozrejme, že všetci v klube sme z toho sklamaní a smutní. Na druhej strane si musíme uvedomiť, že pred približne 10 mesiacmi sme nevedeli, či vôbec nastúpime do extraligovej sezóny. To nás však neospravedlňuje. Cieľ bol postup do play off. To nám nevyšlo a tak sme sklamaní,“ netají sklamanie Lang.

Viacero chýb

Klub sa ešte pred začiatkom sezóny trápil s ekonomickými problémami a hrozilo, že sa neprihlási do ligy. V čase neistej finančnej situácie dokonca usporiadal aj verejnú zbierku. Káder skladali neskôr než väčšina extraligových tímov a za ekonomicky horších podmienok než v minulosti. Prezident klubu si uvedomuje, že za rýchlym koncom sezóny je niekoľko chybných rozhodnutí. Lang za takú považuje aj zlúčenie funkcií Jana Šťastného, ktorý sa pred sezónou stal nielen športovým manažérom a šéftrénerom mládeže, ale aj hlavným trénerom A-mužstva.

„Prvá chyba bola už na začiatku, keď sme sa rozhodli, že skumulujeme viac funkcií. V tom čase sme finančne nemali na to, aby sme si mohli dovoliť ďalšieho trénera. Sami sme nevedeli, ako sa bude pandémia vyvíjať a tak sme išli do sezóny absolútne šetrne. V závere roka 2020 sme už uvažovali o výmene trénera, ale už sa to nedalo dotiahnuť, lebo pandémia tak zúrila, že sme nevedeli pritiahnuť žiadneho trénera. Bol by som však nerád, keby to vyznelo tak, že sme boli nespokojní s Janom Šťastným. Spravil veľa dobrej práce a pomohol nám. Avšak vykonávať tri funkcie bolo nad jeho sily,“ povedal Lang.

Výkony košického mužstva a postavenie v tabuľke bolo ešte v prvej polovici sezóny nad očakávania, no tím postupne stratil miesto v prvej šestke a napokon sa do nej nedostal. Počas sezóny nastalo viacero zmien v hráčskom kádri, ako citeľná sa ukázala najmä strata stredného útočníka Martina Pospíšila, ktorý podľa dohody zamieril do zámoria. Jeho miesto mali zaujať legionári, čo sa nakoniec nepodarilo.

Storočnica hokeja

V klube už myslia na budúcu sezónu. V nej uplynie 60 rokov od založenia HC Košice a zároveň aj storočnica od vzniku organizovaného hokeja v meste. „Chceme sa dôsledne pripraviť na tieto jubileá. Začneme kvalitným trénerom a postaviť to chceme na dobrých základoch z tejto sezóny. Nie všetko v nej totiž bolo zlé, naopak, máme v tíme viacerých šikovných chlapcov. Tento tím musíme vystužiť kvalitnými posilami. Hrali sme s viacerými mladíkmi, za čo sme radi, lebo sme im dali príležitosť a aj pre nich to bola dobrá škola. Ale nestačilo to. Uvedomujeme si, že zápasy v našej lige do veľkej miery rozhodujú zahraniční hráči a nad tým sa musíme zamyslieť,“ povedal Lang.

V klube podľa neho naďalej počítajú s trénerom Marcelom Šimurdom, ale pravdepodobne na pozícii asistenta, keďže na post hlavného kormidelníka by mal prísť zahraničný tréner. So Šimurdovou prácou sú v klube spokojní a oceňujú aj skutočnosť, že sa opäť ujal trénerského kormidla po tom, čo bol z pozície odvolaný hlavný tréner. „Pomohol nám, ale nemal silu zvrátiť negatívny trend našich výsledkov.“

Sezóna 2020/2021 bola pre všetky kluby, vrátane košického, mimoriadne náročná aj po ekonomickej stránke, keďže nemohli počítať s financiami zo vstupného aj ďalšími príjmami. HC Košice podal pomocnú ruku dlhoročný generálny partner a podľa Langa bude spolupráca pokračovať aj v ďalšom ročníku: „Pokiaľ viem, tak neuvažuje nad tým, že by sa nám otočil chrbtom. Potrebujeme pomoc hlavného sponzora, ale aj mnohých menších. Verím, že na storočnicu budeme mať dostatok partnerov na vybudovanie kvalitného kádra.“

Prečítajte si tiež

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM