Veronika Hunyadiová Správy

Košice sú mestom hokeja: Kraj ide stavať novú halu, mesto zachraňovať Steel Arénu

Košická župa sa púšťa do výstavby novej ľadovej plochy pre Krajskú hokejovú akadémiu. Čo na to mesto?

Ilustračný obrázok k článku Košice sú mestom hokeja: Kraj ide stavať novú halu, mesto zachraňovať Steel Arénu
Zdroj: TASR/František Iván

Mesto Košice plánuje predať Košickému samosprávnemu kraju (KSK) pozemok na Medickej ulici, kde by mala vyrásť tréningová hokejová hala. Zámer predaja odobrilo mestské zastupiteľstvo (MsZ) na svojom stredajšom rokovaní.

Dokopy ide o pozemok mesta o výmere viac ako 4 500 metrov štvorcových. Poslanci schválili zámer predaja za jedno euro za meter štvorcový z dôvodu hodného osobitného zreteľa, ktorým je rozvoj športu a charakter stavby.

„Bude slúžiť pre potreby výchovno-vzdelávacieho procesu pre budúcich športovcov a pre obyvateľov mesta Košice a za podmienok, že KSK poskytne mestu v tejto hale bezodplatne časovú dotáciu v tréningovom procese 18 hodín týždne počas obdobia desať rokov od začatia jej prevádzkovania,“ uvádza sa v schválenom uznesení, ktoré predložili poslanci Ladislav Lörinc (KAN) a Marián Horenský (nezaradený).

Mimo prevádzkovej doby haly by verejnosť mala môcť bezplatne využívať jej parkovacie miesta. KSK by zároveň mal raz ročne poskytnúť túto halu na mestské športové podujatia.

Hokejová akadémia

KSK chce vybudovať na Medickej hokejovú halu s kompletným zázemím pre výcvik ľadového hokeja v rámci projektu Krajskej hokejovej akadémie v spolupráci so Slovenským zväzom ľadového hokeja (SZĽH). Memorandum v tejto veci podpísali obe strany v júni 2019. Župa na novú halu to vyčlenila 2,7 milióna eur. Štát má prostredníctvom SZĽH prispieť dotáciou vo výške dva milióny eur.

Koncept hokejovej akadémie prepája kvalitné vzdelanie s kvalitnou prípravou vrcholového športovca. KSK označil ako najrýchlejšie realizovateľný projekt HTC Arény, ktorý mal vzniknúť na krajských a mestských pozemkoch na Medickej ulici a už má platné stavebné povolenie. Kraj má záujem pokračovať v tomto projekte, potrebné je však doriešiť vlastnícky vzťah k pozemku mesta.

„Som rád, že po vyše roku rokovaní s vedením mesta Košice sa podarilo odsúhlasiť tento zámer a sme o krok bližšie k výstavbe novej hokejovej haly pre študentov Strednej športovej školy aj ďalších mladých hokejistov. V najbližšom čase budem iniciovať pracovné stretnutie s mestom Košice, aby sme sa čím skôr dohodli na procese predaja pozemku a mohli začať s výstavbou,“ povedal predseda KSK Rastislav Trnka. S výstavbou hokejovej haly by chcel kraj začať ešte v tomto roku, stáť by mala do roku 2023.

Dlhá diskusia

Téma vyvolala v zastupiteľstve niekoľkohodinovú diskusiu. Podľa predkladateľa návrhu, Lörinca je výhodou, že výstavbu a prevádzku bude financovať kraj. Mesto ale na oplátku získa ďalšiu ľadovú plochu, ktorú budú využívať košické deti.

Ako uviedol primátor Jaroslav Polaček (nezávislý), mesto by sa vedelo predstaviť skôr investíciu do tréningovej haly v Steel Aréne, ktorá sa v súčasnosti nevyužíva. Polaček tiež pripomenul, že Steel Aréna má finančné problémy a je ohrozené jej ďalšie fungovanie. Cieľom mesta by preto podľa neho mala byť záchrana existujúceho športoviska.

Lörinc ale upozornil, že peniaze v zmysle uznesenia vlády nemôžu použiť na rekonštrukciu existujúcej športovej infraštruktúry. Podľa poslanca Michala Djordjeviča (nezaradený) by sa ale nemuseli fixovať na dotáciu od štátu. Vyčlenené peniaze z rozpočtu KSK (2,7 milióna) by podľa neho na odkúpenie aj rekonštrukciu tréningovej haly úplne stačili.

Vznikne konkurencia

Pred poslancami vystúpil aj viceprezident U. S. Steelu a bývalý šéf HC Košice Miroslav Kiraľvarga. Upozornil, že výstavba novej hokejovej haly pod patronátom KSK bude podľa neho znamenať ďalšiu konkurenciu pre Steel Arénu, v ktorej má mesto 33-percentný podiel.

Zámer predaja nakoniec poslanci schválili, za hlasovalo 24 z nich, 10 sa zdržali a proti nebol nikto. O samotnom predaji pozemku sa bude rozhodovať na ďalšom rokovaní mestského zastupiteľstva.

V Košiciach okrem Steel Arény s tréningovou halou funguje aj zimný štadión Crow Arena na Kavečianskej ceste a Aréna Sršňov na KVP.

Majú Košice dostatok ľadových plôch?

NIe
Vizualizácia hokejovej haly
Vizualizácia hokejovej haly / Zdroj: Košický samosprávny kraj

Dianie v Košiciach

Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM