Veronika Hunyadiová Správy

Poslanci chceli primátorovi znížiť plat. Nevyšlo im to o jeden hlas

Na košickom mestskom zastupiteľstve sa rokovalo aj o plate Jaroslava Polačeka.

Ilustračný obrázok k článku Poslanci chceli primátorovi znížiť plat. Nevyšlo im to o jeden hlas
Zdroj: Mesto Košice

Jedným z bodov stredajšieho (10. 2.) mestského zastupiteľstva bolo aj zrušenie 40 percentného navýšenia základného platu primátora Jaroslava Polačeka.

Zahrnúť tento bod do rokovania navrhol poslanec Milan Lesňák. Poslanec navrhol uznesenie, aby sa primátorovi od 1. zrušilo navýšenie platu a dostával iba zákonné minimum, ktoré je v súčasnosti 4 347 eur. Odôvodnil to zlou ekonomickou situáciou, ktorá súvisí s pandémiou koronavírusu.

Návrh nakoniec neprešiel, chýbal k tomu jediný hlas. Za hlasovalo 16 poslancov, proti boli siedmi a deväť poslancov sa zdržalo.

Polaček tak bude naďalej poberať plat navýšený o 40 percent, teda 6 086 eur. Toto navýšeniu mu schválilo mestské zastupiteľstvo ešte vo februári roku 2019. Iba základný plat (4 347 eur) dostával primátor od apríla do decembra 2020, z dôvodu pandémie koronavírusu. Navrhol to vtedy sám a poslanci mu to odsúhlasili.

Plat primátora určuje zákon, je súčinom priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v národnom hospodárstve a zákonom určeného násobku podľa počtu obyvateľov (v prípade Košíc je to koeficient 3,98). Mestskí poslanci môžu základný plat primátora zvýšiť až o 60 percent.

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM