Eva Mikulová Správy

Milovníci dobrého jedla si prídu na svoje. Jubilejný 10. ročník Gurmán festu bude aj ekologický

Podujatie bude v ekologickom duchu. Vystavovatelia budú pokrmy podávať na papierových tanieroch dostupné budú aj koše na separovaný odpad.

Ilustračný obrázok k článku Milovníci dobrého jedla si prídu na svoje. Jubilejný 10. ročník Gurmán festu bude aj ekologický
36
Galéria
Foto: Adam Stečák / Zdroj: Dnes24.sk

Od 7. do 9. júna sa v Mestskom parku opäť stretnú milovníci dobrej kuchyne, aby si vychutnali nielen vynikajúce jedlo a nápoje, ale aj atmosféru, ktorá už po desiaty rok spája vystavovateľov i návštevníkov.

Niekoľko noviniek

Počet vystavovateľov už niekoľko rokov prekračuje počet 50. Tento rok nebude výnimkou. Milovníkov mexického jedla určite poteší správa, že výrazné pokrmy z tejto temperamentnej krajiny prinesú až štyri reštaurácie.

Aj klasici si prídu na svoje – známe reštaurácie a pivárne ponúknu tradičné i netradičné jedlá; tí, ktorí obľubujú street food, si pochutnajú na burgroch, hot-dogoch či nakladaných hranolkách.

Nebude chýbať Pivný stan, pod ktorým sa stretnú košické remeselné pivovary, no ani široká ponuka nápojov. Výnimočnou novinkou bude Eko-Lokál zóna, v ktorej predajne predstavia svoje produkty či málo používané potraviny v našich kuchyniach. Návštevníci sa však môžu tešiť aj na jablkové chipsy či štýlové zástery.

Ekologický štýl je in

V ekologickom duchu sa bude niesť aj servírovanie jedál, vystavovatelia budú pokrmy podávať na papierových tanieroch, no v prípade potreby budú dostupné aj koše na separovaný odpad.

V Pivnom stane a v stánkoch s nápojmi po uvážení vystavovateľov sa bude čapovať do vratných plastových pohárov, ktoré budú zálohované v hodnote 2 gurmánov.

„Veríme, že takýto prístup radikálne zníži použite plastového riadu a príboru, ktorý škodí životnému prostrediu, a ktorého sa na podujatí ako je Košice Gurmán Fest spotrebuje obrovské množstvo,“ vysvetľuje Anna Benč, organizátorka podujatia.

Ochrana parku

Oproti minulým rokom sa zmení aj pozícia stanov. „Keďže sa z Mestského parku stala vo februári 2019 Národná kultúrna pamiatka, bolo potrebné rozmiestniť vystavovateľské pozície tak, aby sme čo najmenej zasahovali do koreňového balu stromov, ktorý kopíruje korunu daného stromu. Zároveň museli byť niektoré pozície zrušené a iné presunuté viac ku chodníkom. V tomto roku použijeme dvojnásobné množstvo špecializovaných chráničov trávy a mobilných chodníkov pod autá a v parku umiestnime chrániče trávy,“ dodáva Miloslav Klíma, výkonný riaditeľ Visit Košice.

Pozrite si v galérii, ako to na festivale vyzeralo vlani.

Gurmán fest Košice 2018
36
Galéria
Foto: Adam Stečák / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM