Lenka Fedorová Rôzne

Košice rozkvitnú do krásy: Ktoré časti mesta sa budú skrášľovať ako prvé?

Okrem mesta športu či mesta kultúry by sme Košice pokojne mohli nazvať aj mesto kvetov. Jeho pôvab skrášli tento rok niekoľko desiatok tisíc letničiek.

Ilustračný obrázok k článku Košice rozkvitnú do krásy: Ktoré časti mesta sa budú skrášľovať ako prvé?
Zdroj: TASR

Hovorkyňa mesta Linda Šnajdárová na mestskom webe informovala o začiatku jarných prác v košických uliciach. Pracovníci Správy mestskej zelene začínajú postupne odkrývať a očisťovať kvetinové záhony a dosádzať tzv. dvojročky na miesta, kde na jeseň sadené neboli.

Skrášľovať sa začne v centre

Výsadba letničiek by mala v závislosti od počasia a odkvitania cibuľovín začať asi od 10. mája 2016. Medzi prvými budú skrášlené parky v historickom centre mesta a stĺpy na Hlavnej, Alžbetinej a Mlynskej.

Následne sa budú môcť tešiť aj obyvatelia ulíc v MČ Západ na Moldavskej ulici, Toryskej a v MČ Dargovských hrdinov na Triede Ľudvíka Svobodu.

Emblém v duchu Európskeho mesta športu

Emblém oproti Steel aréne má pozostávať z asi 4 560 červených, bielych, oranžových a modrých kvetov.

„Každý rok ma teší pohľad na rozkvitnuté Košice. Medzi najkrajšie a najzaujímavejšie záhony už tradične patrí záhon pred Steel Arénou. Vzhľadom na to, že motív je vždy zvolený podľa významnej udalosti či titulu, ktorý naše mesto získa, tento rok to bude emblém Košice – Európske mesto športu 2016," povedal primátor Richard Raši.

Nebudú chýbať kvetinové pyramídy

Podľa hovorkyne mesta sa v centre môžeme tešiť na 9 kusov kvetinových pyramíd, ktoré skrášlia aj zrekonštruované Staničné námestie a parky v centre. Na kvetinové záhony sa môžeme tešiť aj na miestach, kde minulý rok chýbali. Dôvodom bola rekonštrukcia električkových tratí. Ide o úseky na Námestí osloboditeľov (záhon – Pomníky) a na Námestí Maratónu Mieru.

Počas letnej sezóny v meste pribudne zhruba 64 000 ks letničiek do záhonov, váz , pyramíd a osadí sa 458 ks segmentov s balkónovými letničkami v počte cca 4150 ks.

Farebné letničky skrášlia aj okolia ciest, na kruhovom objazde na Moldavskej ulici, na Festivalovom námestí a v MČ Jazero na Spišskom námestí.

Môže vás zaujímať:

INFO z prvej ruky o turistoch v Košiciach: Čo ich zaujíma najviac?

Kamienky na chodníkoch už nebudú problémom: Mesto začalo s odpratávaním posypu!

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM