Eva Mikulová Rôzne

Košická europoslankyňa Monika Smolková verí, že vraždy Kuciaka a jeho priateľky vyšetria

Europoslanci si na pôde Europarlamentu vypočuli dosiaľ nezverejnené podrobnosti o vyšetrovaní dvojnásobnej vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

Ilustračný obrázok k článku Košická europoslankyňa Monika Smolková verí, že vraždy Kuciaka a jeho priateľky vyšetria
Foto: Eva Mikulová

V Europarlamente sa v stredu 11. júla uskutočnil Výbor Libe ( Občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci) na tému Právny štát a bezpečnosť novinárov, na ktorý pozval vysokých predstaviteľov Eurojustu, Europolu a FBI.

Vyšetrujú medzinárodné tímy

Za slovenskú republiku sa vypočutia zúčastnili prvá viceprezidentka Polície SR a prokurátor špeciálnej prokuratúry SR. Prítomná bola aj košická europoslankyňa Monika Smolková: „Na neverejnom vypočutí sme sa ako poslanci EP mohli dozvedieť viac o vyšetrovaní vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky. Aj keď podrobnosti nikto z prítomných povedať nemohol, dozvedeli sme sa, že každý detail z vyšetrovania sa preveruje aj zahraničnými odborníkmi, že medzinárodná spolupráca v tomto vyšetrovaní je na veľmi dobrej úrovni a že do vyšetrovania je aktívne zapojená FBI, Europol a Eurojust.“

M. Smolková verí, že aj vďaka týmto inštitúciám urobili určité vyšetrovacie a dôkazné úkony, ktoré by slovenské vyšetrovacie orgány nevedeli zabezpečiť, pretože bola potrebná medzinárodná spolupráca.

„Predstavitelia týchto organizácii nás ubezpečili, že vynakladajú maximálne úsilie, aby vraha, alebo objednavateľa vraždy čo najskôr odhalili. Vražda dvoch mladých ľudí, ktorí mali svoje ideály a chceli spoločne žiť a pracovať, musí byť vyšetrená. Aj vďaka dnešnému vypočutiu som nadobudla presvedčenie, že nádej, že tieto vraždy budú vyšetrené, ešte žije,“ dodáva europoslankyňa.

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM