Lukáš Zavacký Kultúra

Košická hudobná jar bude skutočne rozmanitá: Čo všetko si vypočujeme?

Štyri symfonické koncerty a päť komorných koncertov vrátane jedného hudobno-literárneho večera či výstava obrazov patria k programu 61. ročníka festivalu Košická hudobná jar. Očakávať môžete niekoľko zaujímavých mien.

Ilustračný obrázok k článku Košická hudobná jar bude skutočne rozmanitá: Čo všetko si vypočujeme?
Zdroj: TASR

V Košiciach sa od 21. apríla do polovice mája predstaví operná diva Ľubica Vargicová, svetoznáma violončelistka Michaela Fukačová alebo dirigenti Leoš Svárovský a Ondrej Lenárd. Pozvanie prijal aj český súbor starej hudby Musica Florea a Slovenský komorný orchester Bohdana Warchala z Bratislavy.

„Pozoruhodná je aj programová rôznorodosť festivalu – hudba zaznie vo svojich najrozmanitejších podobách, ako je opera, barok v štýlovej interpretácii, jazz, prepojenie dramatického umenia a hudby či vokálno-symfonické dielo,“ uviedla dramaturgička Štátnej filharmónie Košice (ŠfK), Mária Kornucíková.

Otvárací symfonický koncert pod taktovkou Leoša Svárovského bude v Dome umenia. Druhý symfonický koncert, ktorý sa odohrá 28. apríla, bude veľkým návratom charizmatického dirigenta Ondreja Lenárda do Košíc. A záver 61. ročníka bude 12. mája patriť dielu Stabat Mater operného skladateľa Gioacchina Rossiniho.

Koncerty sa okrem Domu umenia uskutočnia aj v priestoroch Východoslovenskej galérie, Východoslovenského múzea a v Seminárnom kostole na Hlavnej ulici. Súčasťou festivalu bude teda tiež výstava obrazov akademického maliara Miroslava Radevu a operné premiéry Štátneho divadla Košice – jednoaktovky Mozart a Salieri, ktoré sa uvedú 13. mája.

„Počas festivalu zaznejú diela, ktoré obyčajne v koncertnej sezóne málokedy zaznievajú, budú to aj slovenské skladby, keďže tento rok je Rokom slovenskej hudby. Objavia sa umelci nielen vynikajúci slovenskí, ale aj špičkoví európski,“ povedal riaditeľ ŠfK, Július Klein.

Môže vás zaujímať:

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM