Správy

Košický dopravný podnik vyhlasuje na pondelok štrajk! Ako to ovplyvní MHD?

V pondelok radšej choďte do práce skôr alebo využite iný dopravný prostriedok.

Ilustračný obrázok k článku Košický dopravný podnik vyhlasuje na pondelok štrajk! Ako to ovplyvní MHD?
Zdroj: TASR/Roman Hanc

Zástupcovia zamestnancov dopravných podnikov v Bratislave, Prešove a Košiciach vyhlásili na pondelok 12. apríla výstražný štrajk. Trvať bude od 08.00 do 09.00 hod.

Odborári to potvrdili pre TASR s tým, že vozidlá MHD budú hodinu stáť na konečných zastávkach, nebudú blokovať dopravu a spoje do nemocníc a škôl budú jazdiť.

Žiadajú kompenzácie

Štrajkom chcú upozorniť na to, že štát stále finančne nepomohol ich podnikom s výpadkom príjmov spôsobeným pandémiou nového koronavírusu a hrozí rušenie liniek i prepúšťanie.

„Nechceme cestujúcich mať ako rukojemníkov, ale rovnako nechceme, aby verejná doprava skončila ako v 80. rokoch minulého storočia, keď sa do autobusov nedalo nastúpiť, lebo boli tak preplnené. Reálne hrozí rušenie liniek MHD, a tým pádom aj hromadné prepúšťanie,“ povedal predseda Základnej organizácie Integrovaného odborového zväzu Dopravný podnik Bratislava (DPB) Július Orbán.

Zástupcovia zamestnancov dopravných podnikov, ktoré prevádzkujú mestskú hromadnú dopravu v mestách Bratislava, Košice a Prešov vstúpili 23. marca do štrajkovej pohotovosti. Cestujúcich sa nedotkla, ale je viditeľná, a to napríklad označením na vozidlách.

Hrozí prepúšťanie

Prevádzkovatelia MHD v mestách Bratislava, Košice, Prešov a Žilina vo februári upozornili, že situácia vo verejnej doprave je po januári kritická a bez pomoci od štátu môže prísť k rušeniu liniek a k prepúšťaniu. Výpadok tržieb v dôsledku koronakrízy označili za enormný. V roku 2020 zaznamenal košický dopravný podnik (DPMK) výpadok tržieb vo výške približne 4,7 miliónov, čo predstavuje pokles o 33,56 % oproti očakávaným tržbám.

Ministerstvo dopravy opakovane uviedlo, že nemá zákonnú a ani finančnú možnosť, ako koronakrízou zasiahnutým mestským dopravným podnikom pomôcť. Uvedomuje si však vážnosť situácie, v akej sa ocitli, a preto hľadá spôsoby, ako ju riešiť.

Rezort videl možný priestor v rámci pripravovanej schémy pomoci pre cestnú dopravu. Pre koaličnú krízu sa však tieto návrhy v marci nedostali na stôl koaličnej rady.

Prečítajte si tiež

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM