Veronika Hunyadiová Správy

Dopravný podnik hlási miliónové straty! Hrozí prepúšťanie ľudí či rušenie spojov?

Prevádzkovatelia MHD naprieč Slovenskom sa pre pandémiu topia vo finančných problémoch. Výnimkou nie je ani košický dopravný podnik (DPMK).

Ilustračný obrázok k článku Dopravný podnik hlási miliónové straty! Hrozí prepúšťanie ľudí či rušenie spojov?
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Pandémia koronavírusu výrazne ovplyvnila aj prevádzkovateľov mestskej hromadnej dopravy (MHD) vo viacerých slovenských mestách. Dopravné podniky v Košiciach, Prešove, Žiline či Bratislave hlásia výpadky tržieb a miliónové straty. Ako sme už informovali v tomto článku, ministerstvo dopravy im finančne pomôcť nevie.

Hovorca Ministerstva dopravy SR Ivan Rudolf pre TASR minulý týždeň uviedol, že ministerstvo nie je objednávateľom MHD, a preto nemá zákonnú možnosť ani vyčlenené finančné prostriedky na priamu pomoc prevádzkovateľom MHD. Tú si totiž objednávajú samotné mestá, ktoré ich aj financujú.

Ako sú na tom Košice?

Zisťovali sme preto, ako je na tom aktuálne Dopravný podnik mesta Košice (DPMK) a či bude musieť pristúpiť k radikálnym opatreniam ako prepúšťanie zamestnancov či obmedzenie liniek MHD. Ako pre Dnes24 uviedla hovorkyňa DPMK Vladimíra Petrušová, hospodárenie podniku je od marca 2020 poznačené pandémiou ochorenia COVID-19 aj súvisiacimi vládnymi opatreniami, ktoré majú na DPMK veľmi negatívny dopad.

„V roku 2020 sme zaznamenali výpadok tržieb z MHD vo výške približne 4,7 miliónov, čo je pokles o 33,56 % oproti očakávaným tržbám. V mesiaci január 2021 predstavuje výpadok tržieb z MHD v porovnaní s januárom 2020 až 60,72 %, čo znamená pokles o 701-tisíc eur,“ uviedla pred Dnes24 Petrušová.

Na pokrytie strát prispieva dopravnému podniku mesto Košice ako jeho 100-percentný akcionár. „Poskytovaný príspevok mesta Košice v zmysle zmluvy o výkonoch vo verejnom záujme na krytie strát v MHD pre rok 2020 nepostačuje na krytie nákladov v MHD," upozornila hovorkyňa. Ako dodala, po účtovnej uzávierke za rok 2020 bude mestu vyčíslený nárok na úhradu straty v MHD. V rozpočte na rok 2021 mesto vyčlenilo na úhradu strát za služby vo verejnom záujme sumu 1,5 milióna eur.

Prepúšťať nechcú

Aj napriek vážnej situácii ale podľa Petrušovej od začiatku pandémie k prepúšťaniu zamestnancov nedošlo. „Ďalší vývoj si v súčasnosti netrúfame predpovedať. Chceme však zdôrazniť, že naši vodiči sú od vypuknutia pandémie v prvej línii a v žiadnom prípade si za svoju náročnú prácu nezaslúžia prepustenie. Rovnako je v našom záujme, aby ani ostatní naši zamestnanci nedoplatili na vzniknutú situáciu týmto spôsobom,“ vysvetlila.

„V snahe eliminovať náklady našej spoločnosti sme úsporné opatrenia zaviedli na všetkých úsekoch v rámci DPMK,“ dodala. Dopravný podnik viackrát pristúpil k opatreniam v doprave a menil prevádzku liniek MHD. Aj počas pracovného týždňa napríklad MHD premávala v režime „prázdniny“ alebo „voľné dni“ a obmedzila sa aj prevádzka nočných liniek. Od 8. februára premávajú autobusy a električky podľa prázdninového cestovného poriadku.

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM