VOCH Správy

Košický kraj čakajú kontroly: Kauza teplomerov za vyše 180-tisíc eur graduje!

Na krajskom zastupiteľstve sa veľa hovorilo o medializova­nej kauze predražených nákupoch. Teplomery za viac ako 180 tisíc eur preverí aj kontrolór.

Ilustračný obrázok k článku Košický kraj čakajú kontroly: Kauza teplomerov za vyše 180-tisíc eur graduje!
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Hlavný kontrolór Košického samosprávneho kraja (KSK) Jozef Hudák vykoná kontrolu prípravy a priebehu verejného obstarania nákupu prechodových teplomerov, ktoré realizoval Košický samosprávny kraj (KSK). Vyplýva to z uznesenia, ktoré v pondelok schválili krajskí poslanci v súvislosti s podozreniami z predraženého nákupu.

Súčasťou kontroly má byť aj porovnanie jednotkovej ceny bezkontaktných teplomerov a zdôvodnenie rozdielu oproti cenám, za ktoré obstarávali takýto tovar iné samosprávne kraje. Uznesenie navrhol poslanec Ján Jakubov.

Poslanci zároveň vzali na vedomie informáciu predsedu KSK Rastislava Trnku v medializova­nej kauze.

Kauza teplomerov

Trnka opätovne uviedol, že teplomery zakúpené KSK za vyše 180 000 eur oproti tým, ktoré v minulosti nakupovali Banskobystrický a Nitriansky samosprávny kraj, boli vo vyššej verzii, s dodávkou, montážou a kalibráciou, ako aj predĺženou zárukou. Zároveň konštatoval, že vychádzali z víťaznej ponuky od oslovených troch firiem.

„Sme presvedčení, že sme pri týchto zákazkách postupovali nie že v súlade, ale nad rámec zákona,“ povedal. Oslovená pritom bola podľa neho aj firma, ktorá dodávala teplomery do iných dvoch krajov, pričom v prvom prípade nereagovala a v druhom dala ešte vyššiu, ako bola víťazná ponuka.

Zo Slovenska

KSK očakáva kontroly

KSK podľa Trnku očakáva kontroly aj zo strany Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR a Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO). Informoval, že sám zriadil komisiu na čele s hlavným kontrolórom kraja na porovnanie cien dodaných teplomerov a analýzu skutkového stavu. Do komisie pozval aj poslancov Jakubova a Milana Potockého, prvý účasť v komisii na zastupiteľstve odmietol.

„V prípade, že po analýze porovnaných cien dodaných teplomerov vo verejných inštitúciách bude zdokladovaný rozdiel, budeme vymáhať tento rozdiel od dodávateľa,“ oznámil Trnka.

Podľa informácií Denníka N mal KSK nakúpiť v porovnaní s inými krajmi teplomery za dvojnásobnú cenu.

ilustračné foto

Z východu

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM