Správy

Košický kraj sa pustil do opráv výtlkov. Problémové úseky môžete nahlásiť aj vy!

Po zime sa začali opravy najhorších úsekov ciest v celom Košickom kraji.

Ilustračný obrázok k článku Košický kraj sa pustil do opráv výtlkov. Problémové úseky môžete nahlásiť aj vy!
Zdroj: TASR

S opravami výtlkov na cestách II. a III. triedy začala v utorok (23. 3.) Správa ciest Košického samosprávneho kraja (KSK). V zásobníku opráv sú zahrnuté tie úseky ciest, ktoré sú po zimnej údržbe najviac poškodené. Počas marca a apríla by ich malo byť opravených najmenej 20, a to vo všetkých regiónoch kraja.

KSK o tom informuje na svojej webovej stránke. „Každoročne stojí oprava výtlkov približne 50.000 eur, pričom tento rok bude na zaplátanie dier na cestách potrebných zhruba 500 ton asfaltu. Výtlky bude krajská správa ciest opravovať na tých úsekoch, kde je stabilné podložie cesty a nie je nevyhnutná komplexná oprava. Pri cestách, kde plátanie výtlkov nestačí, budeme realizovať komplexné opravy vrátane úpravy podložia, čistenia priekop, spevnenia krajníc a ďalších prác,“ povedal predseda KSK Rastislav Trnka.

O ktoré úseky pôjde?

V okrese Košice-okolie má ísť o úsek medzi Jasovom a Štósom, ale aj Ruskovom a Herľanmi. V rámci strediska Trebišov sú v pláne opráv výtlkov zaradené úseky komunikácií v intraviláne obce Sirník, medzi Plechoticami a Čeľovcami či na trase medzi Kráľovským Chlmcom a obcou Bôľ. V okresu Rožňava sa mechanizmy krajskej správy ciest majú presunúť do okolia Hrušova a Čučmy a aj medzi obce Lipovník a Bôrka.

V rámci strediska Michalovce majú odstrániť výtlky napríklad v intraviláne obce Pinkovce či Veľké Kapušany, medzi obcami Záhor a Bežovce aj vo Veľkých Kapušanoch a Čiernom Poli. Na Spiši plánujú opravu výtlkov medzi Jaklovcami a Mníškom nad Hnilcom či v okolí Spišskej Novej Vsi.

Nahláste výtlky

„Správa ciest KSK bude nevyhnutné opravy výtlkov realizovať počas celého roka, a to podľa potreby,“ dodáva KSK s tým, že na to budú používať rôznu technológiu. Najčastejšie pôjde o teplú aj studenú obaľovanú zmes, ktorá je vhodná na prácu v znížených teplotách či nepriaznivom počasí.

Zoznam najviac poškodených úsekov majú krajskí cestári priebežne dopĺňať. Nahlasovať ich môže aj verejnosť, a to prostredníctvom dispečingu Správy ciest KSK, respektíve na mailovej adrese dispecing@scksk.sk. Po prehliadke konkrétneho úseku ho podľa KSK bude možné zaradiť do zásobníka opráv.

Košický kraj v týchto dňoch opravuje aj úsek komunikácie v Nižnom Klatove v okrese Košice-okolie. Bude to prvá komplexne opravená cesta v tomto roku. Vodiči budú približne do dvoch týždňov prechádzať po zrekonštruovanom úseku cesty. Ide o súvislú opravu, ktorá zahŕňa frézovanie, výmenu podložia, čistenie vozovky, krajníc a priekop ale aj vybudovanie nového priepustu a vydláždenie priekop.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM