Veronika Hunyadiová Správy

Novinky v parkovaní: Zdravotne ťažko postihnutí môžu parkovať zadarmo

Novela všeobecne záväzného nariadenia prináša držiteľom parkovacieho preukazu ŤZP nové výhody.

Ilustračný obrázok k článku Novinky v parkovaní: Zdravotne ťažko postihnutí môžu parkovať zadarmo
Zdroj: TASR/Roman Hanc

Občania s ťažkým zdravotným postihnutím (ŤZP) môžu na území mesta zakúpiť bezplatný parkovací lístok a zadarmo parkovať po dobu dvoch hodín. Umožňuje to úprava Všeobecne záväzného nariadenia (VZN) č. 157 o dočasnom parkovaní motorových vozidiel na území mesta.

Oslobodenie od úhrady za parkovné sa po zmenách vo VZN rozšírilo z miest určených pre ZŤP na všetky parkovacie miesta.

Bezplatný lístok

Bezplatné parkovanie pre ťažko zdravotne postihnutú osobu, ktorá je zároveň držiteľom parkovacieho preukazu ŤZP, je možné maximálne dve hodiny denne po zakúpení nulového elektronického lístka. Dá sa tak urobiť zaslaním bezplatnej SMS na číslo 2200 v tvare KE medzera kód ŤZP lístka („T“) medzera EČV svojho automobilu. V takom prípade je doba platnosti parkovacieho lístka jedna hodina. Ak chce ŤZP občan parkovať ešte ďalšiu hodinu, zvolí rovnaký postup a opätovne zašle ďalšiu SMS, ktorá mu predĺži dobu parkovania o 60 minút.

„Teší ma, že sme mohli uviesť do praxe ďalšie z opatrení, ktoré pomôžu našim zdravotne postihnutým občanom a zjednodušia im parkovanie v meste,“ uviedol primátor Jaroslav Polaček. Mesto do budúcnosti pripravuje možnosť, aby parkovací lístok ŤZP bolo možné zakúpiť aj prostredníctvom webovej aplikácie.

Výhody pre rezidentov

K zmenám došlo aj v prípade zakúpenia prvej zľavnenej rezidentskej parkovacej karty v sume päť eur ročne viazanej na trvalý pobyt. Doteraz sa toto ustanovenie vzťahovalo výlučne na osobu TŽP, ktorá je držiteľom vodičského preukazu a držiteľom motorového vozidla. V súčasnosti na zakúpenie tejto zľavnenej parkovacej karty postačuje, aby podmienka príslušného zdravotného postihnutia deklarovaná parkovacím preukazom bola splnená u iného (aj maloletého) člena domácnosti s rovnakým trvalým pobytom.

Osoby TŽP so závažným zdravotným postihnutím dolných končatín majú aj naďalej možnosť požiadať o vydania osobitnej rezidentskej parkovacej karty osobe v lokalite, kde sa nachádza miesto výkonu ich práce. Podmienkou je trvalý pobyt v Košiciach a žiadateľ musí byť držiteľom platného vodičského preukazu. Bližšie podrobnosti sú zverejnené vo VZN, ktoré je k dispozícii na stránke mesta.

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM