Eva Mikulová Správy Samospráva

KVP-čkári sa vyjadrili vo veľkom prieskume. Čo ich najviac trápi?

Do online prieskumu spokojnosti s fungovaním samosprávy na sídlisku KVP sa zapojilo viac ako 1 000 ľudí.

Ilustračný obrázok k článku KVP-čkári sa vyjadrili vo veľkom prieskume. Čo ich najviac trápi?
Zdroj: Facebook

Čo trápi občanov sídliska KVP a čo ich naopak teší? Viac ako 90% miestnych obyvateľov vníma za posledné dva roky zlepšenie života na sídlisku KVP. Samospráva spustila viacero noviniek a hlavne ponúkla viac priestoru vyjadriť sa aj samotným občanom.

Vyplýva to z výsledkov online prieskumu, ktorý zverejnila mestská časť začiatkom januára tohto roka a zapojilo sa doň 1 199 ľudí vo veku najmä 33 až 40 rokov.

Lepšie prostredie

,,Vyše 85 % ľudí vyjadrilo spokojnosť s čistotou na sídlisku v porovnaní s predchádzajúcim volebným obdobím, čo ma teší, keďže údržba sídliska je naša stála priorita a venujeme jej naozaj dosť energie a času. Určite k tomu dopomáha aj to, že ľudia rýchlo reagujú na dianie okolo seba a denne nám posielajú svoje podnety. Najviac dopytov dostávame cez Facebook, prieskum nám ukázal, že informácie z neho získava viac ako 68 % ľudí. Počas pandémie sme zároveň zaznamenali aj nárast stiahnutí našej mobilnej aplikácie, aktuálne ju využíva takmer 5-tisíc ľudí. Vďaka nej dostávame denne niekoľko pripomienok, ktoré dokážeme operatívne vyriešiť,“ uviedol starosta MČ Ladislav Lörinc.

Za jeden z najväčších úspechov uplynulých dvoch rokov považujú KVP-čkári zmenu v systéme rekonštrukcií ciest. Tie sa po rokoch začali opravovať v súvislých celkoch, za čo hovorí aj vyše 11 000 metrov štvorcových obnovených komunikácií.

Pozitívne reakcie vyvolala aj výsadba novej zelene, vytlačenie dodávok z obytných zón ako aj vybudovanie detského ihriska Žihadielko, ktoré sa samospráve podarilo vybojovať ako prvej v rámci Košického kraja.

Z mesta

Parkovanie, kontajnery

Naopak, za najväčší problém sídliska označili obyvatelia chýbajúce polopodzemné kontajnery. Uvítalo by ich necelých 35 %. Ďalších 32,5 % je nespokojných so situáciou s parkovaním.

Obyvatelia upozorňujú na nedostatok parkovacích miest. Ľudia vyjadrili nespokojnosť aj s prácou mestskej polície a nízkou kontrolou neprispôsobivých občanov potulujúcich sa v mestskej časti. Z dotazníku vyplynulo napríklad i to, že miestni by uvítali aj zmenu otváracích hodín miestneho úradu.

„Odpad, parkovanie a situácia s ľuďmi bez domova sú jednoznačne už roky najväčšie problémy sídliska aj z nášho pohľadu. Uvedomujeme si, že ich riešenie podľa občanov trvá dlho, i keď na tom intenzívne pracujeme od môjho nástupu. Pripomínam však, že práve tieto tri spomínané oblasti nie sú výhradne v našej kompetencii. Aj napriek tomu hľadáme riešenia. V problematike polopodzemných státi sme v prvej fáze vytypovali v spolupráci s mestom Košice 25 lokalít, kde by mohli byť umiestnené. Na nové parkoviská máme vypracované tri projektové dokumentácie a s mestskou políciou pravidelne kontrolujeme stav nášho sídliska,“ skonštatoval starosta Lörinc.

Prečítajte si tiež:

Jarné upratovanie KVP
8
Galéria
Zdroj: Facebook
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM