Eva Mikulová Správy

Láka vás svätojakubská púť Santiago de Compostela? Začať môžete už v Košiciach, FOTO

Svätojakubská cesta na Slovensku spája Košice a Bratislavu, kde sa napája na rakúsku Jakobsweg v mestečku Wolfstahl.

Ilustračný obrázok k článku Láka vás svätojakubská púť Santiago de Compostela? Začať môžete už v Košiciach, FOTO
3
Galéria
Foto: Eva Mikulová

Svätoznáma svätojakubská púť Santiago de Compostela láka každoročne tisíce ľudí, ktorí sa vyberú na púť z rôznych častí sveta, aby sa nakoniec všetci zišli v katedrále v Santiagu na severe Španielska, kde je pochovaný svätý Jakub.

Táto cesta už dávno nie je len záležitosťou veriacich, ale vydávajú sa na ňu ľudia z rôznych pohnútok. A verte, každý na nej nájde presne to čo jeho myseľ, duša a psychika potrebuje. Začať púť môžete aj na Slovensku.

Už túto nedeľu 18. júla o 15.00 hod. bude v Dóme sv. Alžbety slávnostná svätá omša spojenú s posvätením pútnikov v tradičných odevoch.

Zároveň bude v Dóme sprístupnená výstava s témou putovania.

Vydajte sa na cestu

Na Svätojakubskú cestu môžete vyraziť priamo z Košíc. Trasa na východnom Slovensku má dva úseky. Prvý úsek je z Košíc do Levoče, druhý úsek z Levoče do Banskej Bystrice sa pripravuje.

Východná trasa začína v Dóme sv. Alžbety v Košiciach, pokračuje cez mestá Gelnica a Krompachy na Spiš, kde prechádza Žehrou, Spišským hradom, Mariánskou horou až končí v Bazilike sv. Jakuba v Levoči.

Významné sakrálne pamiatky na tejto trase sú: Dóm sv. Alžbety, Kostol Ducha Svätého v Žehre (UNESCO), Katedrála sv. Martina v Spišskej Kapitule, Bazilika Navštívenia Panny Márie na Mariánskej hore a Bazilika sv. Jakuba v Levoči.

Viac správ z Košíc a okolia

Dĺžka trasy je približne 100 km, a odporúča sa ju rozdeliť do piatich etáp.

  1. Etapa Košice – Chata Lajoška, 19 kilometrov
  2. Etapa Chata Lajoška – Gelnica, 24 kilometrov
  3. Etapa Gelnica – Krompachy, 13 kilometrov
  4. Etapa Krompachy – Spišské Podhradie, 20 kilometrov
  5. Etapa Spišské Podhradie – Levoča, 24 kilometrov

Pútnické miesta

Svätojakubská cesta spája stredoveké pútnické miesto Dóm sv. Alžbety v Košiciach s Bazilikou sv. Jakuba v Levoči. Táto pútnická trasa čiastočne kopíruje lokálne pútnické trasy, ktoré boli stáročia využívané.

Vedú pútnika po historických, prírodných, sakrálnych a nábožensky rozmanitých miestach regiónu Východného Slovenska cez južný a centrálny Spiš.

Trasa vedie cez tri diecézy: Košickú, Rožňavskú a Spišskú. Aj na tomto sa odzrkadľuje rozmanitosť regiónu.

Medzi prírodné zaujímavosti a krásy patrí hrebeň Volovských vrchov s Kojšovskou hoľou, ďalej Plejsy, lokalita pod Braniskom a Dreveník, ktorý je spolu so Spišským hradom od roku 1993 zaradený do prírodného dedičstva UNESCO.

Prečítajte si tiež:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM