Eva Mikulová Správy

Ukážme Košice návštevníkom inak. Naše mesto má mnoho tvárí, FOTO

Nielen Dóm sv. Alžbety, Urbanova veža, historické centrum môžu byť turistickým lákadlom. Košice ponúkajú oveľa viac a na svoje si prídu všetci.

Ilustračný obrázok k článku Ukážme Košice návštevníkom inak. Naše mesto má mnoho tvárí, FOTO
20
Galéria
Foto: Eva Milanová

Čo ukázať návštevníkom nášho mesta, keď si už chronicky známe pamiatky pozreli a okrem histórie túžia spoznať celé portfólio rozličných zážitkov?

Ako príjemne prekvapiť až ohromiť našich hostí? Nie je to nič zložité, predstavme im mesto tak, ako ho vnímajú samotní obyvatelia. Kde sa chodia baviť, kde relaxovať a čo navštíviť s deťmi? Inšpirujte sa našimi tipmi.

Mesto z výšky

I keď Dóm sv. Alžbety v našich tipoch spomínať nechceme, urobíme malú výnimku. Konkrétne nie priamo vnútro katedrály, ale pozývame vás do severnej veže, nazývanej aj Žigmundova.

Je vysoká 60 metrov a keď vyšliapete 165 schodov, čaká vás odmena v podobe nádherného výhľadu na centrum Košíc. Z výšky si môžete určiť ciele vášho ďalšieho spoznávania metropoly východu.

A teraz rýchlo z veže dole a poďme sa občerstviť. Košice už v minulých storočiach boli známe svojimi kaviarňami a noblesnými reštauráciami, v ktorých sa schádzala vtedajšia intelektuálna e­lita.

I známy košický rodák Sándor Márai často sedával v štýlových kaviarničkách a mesto bolo jeho neutíchajúcou inšpiráciou. Ťažko je vypichnúť jeden podnik.

V centre mesta sú už takmer všetky na vysokej kvalitnej úrovni. Napríklad Mondieu na Hlavnej alebo Café Trieste na Uršulínskej, ale určite budete spokojní i v ďalších štýlových kaviarničkách.

Trhy a pivo

Po dobrej káve sa ešte môžete vrátiť k spisovateľovi Sándorovi Máraimu a navštíviť jeho pamätnú izbu na Mäsiarskej ulici.

Po tejto ulice, ktorá je súbežná s Hlavnou sa dostanete až ku „starému pľacu“, čiže k trhu na Dominikánskom námestí. A tu si všetci milovníci trhov prídu na svoje.

A práve tu, naďabíte i na Pivovar Golem, v ktorom varia pivo už od roku 2002 a nachádza sa vo viac než 500 rokov starom zrekonštruova­nom dome.

Na dobré pivo si Košičania potrpia,0 a tak v meste vzniklo v posledných rokoch viac malých pivovarov.

Jeden z najobľúbenejších a najatraktívnejších je Hostinec na Hlavnej ulici. Je unikátny tým, že sa nachádza v Levočskom dome, ktorý je známy aj tým, že v ňom funguje najstarší hostinec s nepretržitou prevádzkou na Slovensku- od roku 1542.

Leto v meste 2021
20
Galéria
Foto: Eva Milanová

Tipy na výlety

Štýlové fontány a parky

Obľúbeným miestom oddychu Košičanov sú parky, ktoré sú pýchou mesta. Kvetinová výsadba je už tradične jedna z najkrajších na Slovensku a návštevníci majú pocit, že sa prechádzajú v honosných záhradách a lesoparkoch.

Malý park obkolesuje známu spievajúcu fontánu a v horúčavách je ideálnym miestom na schladenie. Štýlové fontány sa však nachádzajú v rôznych mestských lokalitách.

Len pár metrov od centra sa nachádza Mestský park, v ktorom nájdete romantický hudobný altánok, ďalšiu veľkolepú fontánu a množstvo pokojných zákutí. Nechýbajú ani detské ihriská.

Pravdepodobne najobľúbenejší park Košičanov, je však park Anička. Siaha až k brehom Hornádu. Preháňajú sa v ňom športovci, hrajú deti, nechýbajú príjemné stravovacie zariadenia a práve tu vyviera obľúbená minerálna voda, ktorú si môžete zadarmo načerpať.

Mesto je ako stvorené aj pre deti. Či už je to množstvo detských ihrísk, ale najmä atraktívny Steel park v Kulturparku, v ktorom počas prázdnin prebiehajú workshopy každý víkend.

Košice sa skutočne oplatí navštíviť. Už sa na vás tešíme.

Prečítajte si tiež:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM