Správy Samospráva

LED osvetlenie v Košiciach? Poslanci odklepli verejné obstarávanie na dodávateľa

Košickí mestskí poslanci na svojom rokovaní schválili, aby mesto vyhlásilo verejné obstarávanie za účelom zadania koncesie, ktorej predmetom bude modernizácia a prevádzkovanie verejného osvetlenia.

Ilustračný obrázok k článku LED osvetlenie v Košiciach? Poslanci odklepli verejné obstarávanie na dodávateľa
Zdroj: TASR

Výnimku tvoria mestské časti, ktoré si spravujú verejné osvetlenie samy. V rámci modernizácie dôjde k výmene viac ako 15.000 svietidiel za úspornejšie LED technológie. Podľa radnice v nasledujúcich 15 rokov nebude mestský rozpočet zaťažený nad rámec doterajších nákladov na osvetlenie.

Mesto v súčasnosti zabezpečuje prevádzku verejného osvetlenia na základe zmluvy o nájme s košickou spoločnosťou ELTODO OSVETLENIE, s.r.o. Platnosť zmluvy však končí 31.7.2017. Preto radnica pristúpila k príprave podkladov na výber zmluvného partnera na správu, údržbu, prevádzku a modernizáciu verejného osvetlenia v meste.

„Investičná časť tejto modernizácie v prvej etape je takmer 28 miliónov eur. Tá má byť realizovaná v krátkodobom horizonte do 24 mesiacov. Potom investičná časť modernizácie – druhá etapa v strednodobom horizonte by mala byť na úrovni viac ako 5,5 milióna eur. Spolu investícia do modernizácie a obnovy by bola 33,5 milióna eur,“ povedal pred schvaľovaním materiálu primátor mesta Richard Raši (Smer-SD) s tým, že forma koncesie prenáša investíciu na nového prevádzkovateľa a nezaťaží mesto úverom.

V rámci prípravy mesto zabezpečilo vypracovanie Technickej pasportizácie sústavy verejného osvetlenia a Svetelno-technickej štúdie uskutočniteľnosti modernizácie a dlhodobej udržateľnosti verejného osvetlenia v meste Košice.

Modernizácia, ktorá má podľa radnice priniesť 50-percentnú úsporu elektrickej energie, ráta s doplnením osvetlenia v lokalitách, kde je v súčasnosti poddimenzované a nevyhovujúce a zároveň s osvetlením 100 priechodov pre chodcov.

Z analýzy, ktorú si dalo mesto vypracovať, vyplýva i potreba zabezpečenia optimalizácie počtu odberných miest a výmena rozvádzačov verejného osvetlenia, ktoré sú po dobe životnosti, za nové, diaľkovo riadené rozvádzače zabezpečujúce obojsmernú komunikáciu medzi rozvádzačom a centrálnym dispečingom. Podľa mesta bude vymenených 5000 stožiarov a nových bude aj 350 rozvádzačov verejného osvetlenia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM