Rôzne Správy

Lokálne platidlo v Košiciach: Do obehu uviedli strieborný 50 dukát, FOTO

Zdá sa, že košické dukáty žnú veľký úspech. V metropole východu uviedli do obehu strieborný 50 dukát. Čítajte viac.

Ilustračný obrázok k článku Lokálne platidlo v Košiciach: Do obehu uviedli strieborný 50 dukát, FOTO
Zdroj: TASR

V Košiciach uviedli 29. septembra tohto roku do obehu strieborný košický 50 dukát. Ide o lokálne platidlo, ktoré sa používa v metropole východu. Na predstavení novej mince sa zúčastnili aj autori jej návrhu Mária Poldaufová a Branislav Ronai.

Na averznej, prednej strane mince je replika dukátu, ktorý sa v minulosti razil v Košiciach. „Je to dukát Márie, ktorý sa razil v rôznych mincovniach. Dve ľalie však svedčia o tom, že sa razil aj v Košiciach. Na reverznej strane je veduta Houfnagela, čo je významná rytina z konca 15. storočia a tiež prvá erbová pečať Košíc,“ priblížil predseda združenia Vladimír Gürtler.

Ako ďalej povedal, nový strieborný 50 dukát s hmotnosťou 13 gramov a priemerom 31 milimetrov vyrazili v Mincovni Kremnica v náklade 300 kusov. „Z toho 100 kusov je určených pre zberateľov a 200 je vyrobených v bežnej kvalite určených do obehu,“ vysvetlil.

Košické dukáty možno získať cez internet www.kosickydukat.sk alebo priamo v Mestskom informačnom centre v Košiciach pri Dóme svätej Alžbety.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM