Eva Mikulová Správy Samospráva

Mesto čaká úprava rozpočtu, chýba 14 miliónov eur. Z čoho budú škrtať?

Samospráva v metropole východu v dôsledku koronakrízy prišla o takmer 14,4 milióna eur. Úpravu rozpočtu musia schváliť poslanci.

Ilustračný obrázok k článku Mesto čaká úprava rozpočtu, chýba 14 miliónov eur. Z čoho budú škrtať?
Zdroj: Mesto Košice

Mestská rada v Košiciach schválila štvrtú zmenu rozpočtu mesta na tento rok. Poslanci mestského zastupiteľstva o nej budú rokovať na svojom ďalšom rokovaní v štvrtok 25. júna .

Samospráva v metropole východu v dôsledku koronakrízy prišla o takmer 14,4 milióna eur. Výpadok príjmov muselo mesto nahradiť viacerými opatreniami vo výdavkovej časti rozpočtu.

Menej podielových daní

Predpokladaný celkový schodok bežných príjmov pre mesto by mal predstavovať vyše 12 miliónov eur, z čoho až 8 miliónov eur má byť podľa prognózy ministerstva financií výpadok v podielových daniach.

Mesto Košice dostane od štátu o spomínaných 8 miliónov eur nižšie podielové dane ako bolo pôvodne plánované.

To je o 7 percent menej, než sa pôvodne očakávalo. Magistrát rovnako o 7 percent navrhol aj zníženie podielových daní pre mestské časti. Z pôvodne schváleného rozpočtu 12,1 milióna eur im tak pôjde o 850 000 eur me­nej.

„Kvôli koronakríze sme prišli o milióny eur. S poslancami, starostami a našim finančným referátom hľadáme riešenie ako to zvládnuť a aby tie dopady na život v meste boli čo najmenšie. Všetci vrátane mestských častí sa budeme musieť uskromniť a robiť škrty v rozpočtoch,“ uviedol primátor mesta Jaroslav Polaček.

Šetriť musia aj mestské časti

Keďže z vlastných bežných príjmov mesta ako sú napr. rôzne dane a poplatky alebo príjmy z prenájmov sa očakávajú minimálne o 5,16 milióna eur nižšie príjmy, magistrát navrhol mestským častiam škrty vo výške 7,5 percenta z tejto sumy na ich rozvojové projekty.

Osem veľkých mestských častí tak budú môcť na tieto účely vyčerpať 62 500 eur, malé mestské časti na to budú mať 27 500 eur.

„Na Rade starostov budeme ešte o tejto téme hovoriť . Verím tomu, že keď máme odhady so sedempercentným šetrením do konca roka, tak všetky MČ sa tomu budú vedieť prispôsobiť. Niekoho to zasiahne trošku viac, niekoho menej,“ povedal predseda Rady starostov Ján Nigut.

Využijú aj rezervný fond

Mesto našlo úspory vo výdavkovej časti rozpočtu za 11,6 milióna eur, ďalšie financie sa získajú v rámci zmien v príjmových a výdavkových finančných operáciách. Sú nimi napr. zníženie účasti do majetku mesta o 763 000 eur.

V rozpočte sa využije aj Rezervný fond mesta, ktorý na výdavky prispeje sumou 9,6 milióna eur. Na konci roka by mal jeho zostatok predstavovať 4,4 milióna eur.

Mesto zároveň po osobných rokovaniach primátora na ministerstve financií dostalo možnosť odložiť tohtoročnú splátku návratnej finančnej pomoci za 2 milióny eur z éry bývalého vedenia.

Mesto muselo vzhľadom na aktuálnu finančnú situáciu škrtať takmer vo všetkých programoch. Krátenie výdavkov v rozpočte sa prakticky nedotklo sociálnych výdavkov a financií na dotácií pre športujúcu mládež.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM